Microsoft en Google beiden onderuit na tegenvallende cijfers

Microsoft meldt een onverwachte daling van winst en omzet. Ook concurrent Google stelt beleggers teleur.

Het is een stuk ingewikkelder om geld te verdienen met abonnementen op webdiensten dan met de verkoop van losse software, ondervindt Microsoft. Het technologiebedrijf uit Redmond, Washington, meldde donderdag tegenvallende kwartaalcijfers: de omzet (18,1 miljard euro) daalde met 6 procent, de winst (3,3 miljard euro) daalde met 25 procent.

Het meeste rekenwerk gebeurt niet meer op traditionele pc’s maar in datacentra. De onlineversie van kantoorsoftware Office en de Windows-versie voor de cloud, Azure, leverden afgelopen kwartaal minder op. De omzet van Azure stijgt wel maar de winstmarges blijven achter – de prijzen van clouddiensten staan continu onder druk.

Microsoft verdient bijna de helft nog met consumententechnologie (More Personal Computing). De omzet van Windows daalde in die divisie met 2 procent. Het goede nieuws: er werden meer Surface-tablets verkocht en de Xbox verkoopt ook beter.

De inkomsten uit telefoons daalden met 46 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat laat weinig hoop voor Microsofts ambities om een derde mobiele besturingssysteem naast Android en iOS te ontwikkelen.

Ook Google presenteerde donderdag teleurstellende cijfers. Althans, dat vonden beleggers. Zij waren niet te spreken over de omzetstijging van 17 procent naar 18 miljard euro. Google haalt ruim de helft van de advertentie-inkomsten uit mobiele zoekopdrachten. Die brengen minder op dan Googles zoekmachine op de pc.

Googles moederbedrijf, Alphabet, maakte meer verlies op de overige activiteiten (Other Bets) die nu zijn losgeknipt van de advertentietak. Alphabet verloor ruim 800 miljoen dollar op de experimentele tak. Zowel Google als Microsoft verloor in de handel na het sluiten van de beurs 5 procent van hun waarde.