Merkel geeft toe: kritiek op Erdogan-belediger Böhmermann was fout

Merkel geeft toe dat zij een fout heeft gemaakt door de Duitse cabaretier Jan Böhmermann te bekritiseren.

Duitse bondskanselier Angela Merkel.
Duitse bondskanselier Angela Merkel. Foto Robin van Lonkhuijsen / AP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel geeft toe dat zij een fout heeft gemaakt door de Duitse cabaretier Jan Böhmermann te bekritiseren. Die wordt door de Duitse overheid vervolgd voor de belediging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in een gedicht.

Dat meldt The Wall Street Journal. “Achteraf gezien was dit een misstap”, zei Merkel vandaag tijdens een persconferentie in Berlijn.

“Deze beslissing leidde tot het beeld dat de vrijheid van meningsuiting niet meer belangrijk is. Net als de vrijheid van de pers.”

In een gedicht schilderde Böhmermann Erdogan onder andere af als een man met “verschrompelde kloten” die “geiten neukt, minderheden onderdrukt” en die “Koerden trapt, christenen slaat, terwijl hij naar kinderporno kijkt”. De cabaretier wilde hiermee de grenzen verkennen van de satire. Die bracht hij aardig in kaart; het Turkse staatshoofd vroeg om vervolging voor deze belediging en zag die eis ingewilligd door Merkel die OM toestemming gaf dat te doen.

De woordvoerder van Merkel liet op 4 april weten dat de Duitse bondskanselier het gedicht als “opzettelijk beledigend” beschouwde. Een obscure wet die stelt dat burgers strafbaar gesteld kunnen worden voor beledigingen van buitenlandse staatshoofden, maakte het mogelijk dat Böhmermann vervolgd mag worden. De celstraf hiervoor kan oplopen tot vijf jaar. De cabaretier besloot na de beslissing tot vervolging tijdelijk zijn tv-optredens op te schorten.

Merkel benadrukte - ondanks dat ze toegaf een fout te hebben gemaakt - vandaag tijdens de persconferentie dat zij achter de goedkeuring staat van het Turkse verzoek tot vervolging. Volgens haar garandeert een onafhankelijke rechtsgang dat de zaak juist afgehandeld wordt. Volgens ingewijden hoopte Merkel met haar kritiek op Böhmermann de boze Turkse regering te kunnen sussen. Maar dat mislukte waardoor Merkel in verlegenheid werd gebracht. Volgens omroep ZDF is de staatsvrouw zwaar in populariteit gedaald door de afhandeling van deze affaire.

De uitspraken van Merkel komen een dag voordat zij verder praat met de Turkse regering over het indammen van de stroom asielzoekers naar de Europese Unie.