Limburgs drakenskelet met 300 wervels en 520 ribben

Een ‘levensecht’ drakenskelet is een van de pronkstukken van de tentoonstelling Draken in het Limburgs Museum in Venlo

Drakenskelet dat Dominick Verschelde heeft geconstrueerd uit een slangenskelet en botten van een konijn, kalkoen en kip.
Drakenskelet dat Dominick Verschelde heeft geconstrueerd uit een slangenskelet en botten van een konijn, kalkoen en kip. Foto Chris Keulen

Men neme een slangenskelet en de botten van een konijn, een kalkoen en een kip. Met het nodige verstand van anatomie, veel geduld en een scheut fantasie maak je met onder meer 300 wervels en 520 ribben zo een geloofwaardige draak. Dominick Verschelde, conservator van het Museum voor Dierkunde in Gent, deed het.

Zelfs een fantasiedier moet verantwoord zijn, vindt de vijftigjarige bioloog „Het beest zou moeten kunnen bestaan. Vandaar die combinatie van dieren. Draken waren meestal samenraapsels van onverklaarbare zaken uit de faunawereld: tweekoppigen, vliegende reptielen, vuurspuwers. Het bestond of heeft echt bestaan in de natuur. Mensen combineerden die gekke dieren tot een duivels monster. Dat verklaart ook waarom de voorstelling van draken in Azië of Afrika weer een andere is dan in Europa.”

Verscheldes draak heet Rubi. Ze is de komende maanden een van de pronkstukken van de tentoonstelling Draken in het Limburgs Museum in Venlo. Die gaat over het geloof in deze wezens door de eeuwen heen. De tentoonstelling valt samen met het Draaksteken in Beesel (een dorp ten zuiden van Venlo), een eens in de zeven jaar gehouden massaspektakel waarbij de legende van Sint-Joris en de draak wordt nagespeeld.

Verschelde heeft een ruime ervaring met het reconstrueren van skeletten. Hij wijkt daarbij graag van de gebaande baden af. Waarom staan de dieren altijd zo stram in het gelid?, vroeg hij zich bijvoorbeeld af. Het leidde tot een zelf bedachte „alternatieve montage” van een tijger met een Indiase antilope in zijn bek. „Allebei in skeletvorm.”

Het idee voor een drakenskelet ontstond tijdens een vergadering over een drakententoonstelling in Gent. Even leefde het idee om van Naturalis in Leiden een rog te laten komen. Die werden in vroeger eeuwen binnenstebuiten gekeerd zodat ze voor een draakje konden doorgaan. Verschelde opperde het idee om zelf een skelet te bouwen. Dat vond eigenlijk niemand gek en zo geschiedde.

Zo’n tweeënhalve week knutselde Verschelde aan zijn draak, die voor het eerst te zien is in Venlo waar nog voor de expositie in Gent een tentoonstelling over hetzelfde thema wordt gehouden. De Belg koos voor een Chinese draak met een langgerekt, slangachtig lichaam. „In gestrekte vorm is ze zo’n vier meter lang. De naam Rubi komt van robijn en verwijst naar de rode oogkleur die de mensen de draken vaak toedichtten.”