Kijken: de architectuur van het universum

Onderzoekers van onder meer de Harvard-universiteit creëerden modellen om inzicht te krijgen in de structuur van het heelal.

Een stukje van het ‘kosmische web’', waarlangs zich sterrenstelsels en grote hoeveelheden gas hebben verzameld.
Een stukje van het ‘kosmische web’', waarlangs zich sterrenstelsels en grote hoeveelheden gas hebben verzameld. Foto: Illustris Collaboration

Het universum wordt over het algemeen gezien als een verzameling sterrenstelsels die door zwaartekracht bij elkaar worden gehouden, een zogenoemd ‘kosmisch web’. Toch is er maar weinig bekend over hoe het heelal is ingericht. Dat is vreemd, vonden de mensen van het Center for Complex Network Research, een samenwerkingsverband tussen onderzoekers van onder meer de Harvard-universiteit.

Hun onderzoek gebruikt data van 24.000 sterrenstelsels om tot meerdere modellen van een kosmisch web te komen. Deze modellen zijn gebaseerd op de afstand, grootte en het dichtstbijzijnde sterrenstelsel. Zo proberen de onderzoekers inzicht te krijgen in de structuur van het universum.

De data uit het onderzoek zijn gegenereerd met behulp van de Illustris galaxy simulation, de nauwkeurigste kosmische computersimulatie tot nu toe.

NRC-redacteur Eddy Echternach in 2014 over de kosmische computersimulatie:

“De berekeningen van Illustris beginnen ongeveer 12 miljoen jaar na de oerknal en eindigen 13,8 miljard jaar later (nu). Ze volgen de uitdijing van het heelal, de aantrekkingskracht die materie op zichzelf uitoefent, het ontstaan van chemische elementen, de stroming van kosmisch gas en de vorming van sterren en zwarte gaten.”