Dit is de jonge rector magnificus (39) van de Universiteit Maastricht

Rianne Letschert Nieuwe rector Maastricht

Niet de jongste rector ooit, wel de jongste vrouwelijke rector

Foto Andreas Terlaak

Na de zomer heeft de Universiteit Maastricht wat te vieren. Niet alleen krijgt de universiteit per 1 september een nieuwe rector magnificus: zowel die nieuwe rector als de universiteit bereiken in de eerste helft van 2016 de leeftijd van 40 jaar. Rianne Letschert (1976), hoogleraar rechten aan de Universiteit van Tilburg en voorzitter van De Jonge Akademie, wordt de jongste vrouwelijke rector van een Nederlandse universiteit ooit. Ze volgt de Belgische econoom Luc Soete op, die dit jaar 65 wordt. Letschert is niet de jongste Nederlandse rector magnificus ooit. Alexander Rinnooij Kan was 36 toen hij in 1989 aan het hoofd kwam van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Letschert is geboren in Doetinchem. Toen ze tien was verhuisde het gezin (ze heeft één oudere broer) naar Helmond, bij Eindhoven, vanwege het werk van haar vader. Die begeleidde integratieprojecten op het gebied van de multiculturele samenleving. Haar moeder stopte met werken toen de kinderen kwamen en ging pas weer werken (als secretaresse) toen Rianne en haar broer naar de middelbare school waren. Letschert ging graag met haar vader mee naar de internationale bijeenkomsten die hij moest bijwonen.

In het gezin was Letschert de eerste die ging studeren. Haar keuze voor rechten was een bewuste: ze had altijd een groot rechtvaardigheidsgevoel en wilde graag kinderrechter worden of bij de Raad voor de Kinderbescherming gaan werken. Het liep anders: haar begeleider vroeg of ze onderzoek wilde doen, iets waar ze nooit aan gedacht had. In 2006 promoveerde ze op een proefschrift over minderhedenrechten.

Momenteel onderzoekt ze met subsidie van NWO de invloed van internationale oorlogstribunalen op de samenleving en de slachtoffers. Ze verwacht dat zulke tribunalen polariserend werken. Als ze die NWO-subsidie niet had gekregen, vertelde ze eerder dit jaar in deze krant, dan zou ze gestopt zijn met de wetenschap.

Omdat ze rector wordt zal Letschert haar voorzitterschap van De Jonge Akademie neerleggen. Dat is een platform van topwetenschappers onder de 45, gelieerd aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, dat regelmatig met universiteitsbesturen overlegt – met rectoren dus. Ze blijft lid van de raad van toezicht van Slachtofferhulp en van mensenrechtenorganisatie Netherlands Helsinki Committee.

Letschert heeft een zoon van 9 en een dochter van 4. Haar man organiseert festivals en evenementen.