‘FBI betaalde meer dan een miljoen voor hack’

De Amerikaanse opsporingsdienst FBI heeft hackers meer dan een miljoen euro betaald om de iPhone van een terrorist te kraken. Dat liet FBI-baas James Comey doorschemeren op een veiligheidsconferentie in Londen, eerder deze week. „Het kostte meer dan wat ik nog zal verdienen bij de FBI.”

Een rekensommetje wijst uit dat Comey de komende zeven jaar en vier maanden ruim 1,3 miljoen dollar zal verdienen ( 1,15 miljoen euro).

De FBI had eerst van iPhone- maker Apple geëist dat het zou helpen het slot te omzeilen op de telefoon van een van de daders van de aanslag in San Bernardino. Bij die aanslagen werden 14 mensen gedood. Apple weigerde en het kwam tot een rechtszaak. Die werd afgeblazen toen de FBI zelf een methode vond, geholpen door professionele hackers.

„De belangstelling voor de rechtszaak zorgde voor extra interesse van hackers om op zoek te gaan naar foutjes in de software”, aldus Comey. En die foutjes werden gevonden.

Het leek er eerst op dat het Israëlische softwarebedrijf Cellebrite de hack had geleverd, maar het zou gaan om een onafhankelijke groep specialisten. De FBI beschikt nu over het gereedschap om een iPhone 5C met besturingssysteem iOS 9 te ontgrendelen. Andere, modernere toestellen van Apple zijn er niet mee te kraken, aldus de FBI.