Klanten van prostituees kunnen gestraft worden als zij een ‘ernstig vermoeden’ van misbruik kunnen hebben

Klanten van prostituees moeten gestraft worden als ze konden weten dat er sprake is van dwang. GroenLinks heeft donderdag bekendgemaakt een initiatiefwet van deze strekking te steunen. Daarmee ontstaat een meerderheid in de Tweede Kamer. Het initiatief van ChristenUnie, PvdA en SP wordt ook gesteund door CDA en SGP. Klanten die een „ernstig vermoeden” konden hebben dat een prostituee wordt misbruikt, riskeren een celstraf tot vier jaar of boete van maximaal 20.250 euro. In het oorspronkelijke wetsvoorstel was sprake van een „redelijk vermoeden”, maar dat ging GroenLinks te ver, zegt Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Toch vindt ze de wet nuttig: „Mensen die echt kunnen weten dat er dwang is, moeten vervolgd kunnen worden. Als je een prostituee onder de blauwe plekken zit, dan is het overduidelijk dat hij of zij niet voor zijn of haar werk gekozen heeft.” ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers, initiatiefnemer van de wet, is positief over de voorgestelde wijzigingen van GroenLinks. Hij zegt dat het Openbaar Ministerie heeft laten weten te kunnen werken met deze wet. (NRC)