In Rio is prestigeproject voor de Spelen ingestort

Een gedeelte van een nieuw fietsviaduct, deels aangelegd boven de Atlantische Oceaan bij Rio de Janeiro, is donderdag ingestort. Twee mensen kwamen om, en één persoon wordt nog vermist. Het Tim Maia-fietspad, dat van de strandwijk Leblon naar de kust loopt, is een van prestigieuze infrastructurele projecten in het kader van de Olympische Spelen, die over ruim drie maanden in Rio de Janeiro beginnen.

Het fietspad loopt parallel aan een weg waar tijdens de Spelen het wielrennen plaatsvindt. Het is geen deel van het parcours, maar het is gebouwd om Rio te promoten als sportstad.

Een deel van het pad raakte waarschijnlijk los door een krachtige golf. Ooggetuigen zagen het gebeuren. „Als ik iets sneller had geskatet, was ik op het gedeelte geweest dat het water in viel”, zei de geschrokken onder wie de 25-jarige skater Jefferson da Lima met trillende stem.

Het fietspad werd in januari geopend en was direct een succes. Fietsen, skaten en joggen is populair bij de inwoners van de Braziliaanse stad. Tijdens de bouw was er kritiek, zowel op de constructie als op de snelheid waarmee werd gebouwd om het op tijd af te krijgen. Gemeentesecretaris Paulo Carvalho ontkende gisteren dat het snelle werk de oorzaak van het ongeluk zou zijn. „Er is een deel van vijftig meter van de weg losgeslagen door de kracht van de zee, dat is voor zover we nu kunnen nagaan de oorzaak geweest”, aldus Carvalho.