Yellowface: Aziatische rollen gespeeld door witte acteurs

Het casten van witte acteurs voor Aziatische rollen komt nog steeds veel voor.

Screenshot uit Cloud Atlas, een van de films die in de video van Vox wordt aangehaald.
Screenshot uit Cloud Atlas, een van de films die in de video van Vox wordt aangehaald. Vox

Het leidt al jaren tot verhitte debatten in Hollywood: dat witte mensen veel vaker met een Oscar of andere prestigieuze filmprijs worden onderscheiden dan zwarte mensen. Voor sommige rollen van zwarte mensen worden zelfs nog steeds witte acteurs ingehuurd. Dat laatste gebeurt echter ook buitengewoon vaak bij Aziatische rollen, waarvoor al decennia witte acteurs worden gecast.

In een vier minuten durende kritische video toont Vox flink wat voorbeelden van Aziatische rollen gespeeld door witte acteurs. Zo speelde Katharine Hepburn in de kaskraker Dragon Seed (1944) een Chinese vrouw. Om de gelijkenis een handje te helpen, werden haar ogen opzij getrokken om ze meer op spleetjes te laten lijken. Verder laat Vox ons een “Aziatische” Marlon Brando uit 1965 zien. Linda Hunt won in 1982 zelfs een Oscar voor haar rol als Chinese man in The Year of Living Dangerously.

De trailer van ‘Dragon Seed’, met Hepburn om 0.43 minuten:

Ja, oké, maar dat is al decennia geleden. Inmiddels zijn wij toch wel wat wijzer geworden? Dat blijkt tegen te vallen. Zo werd Scarlett Johansson gecast als Motoko Kusanagi in de verfilming van de Japanse mangastrip Ghost in the Shell. Ook in kaskrakers als Cloud Atlas, Argo en I Now Pronounce You Luck and Larry werden Aziatische karakters gespeeld door witte mensen.

Video over de rol van Johansson en het fenomeen “whitewashing” in Hollywood:

Waarom

Waarom gebeurt dit nog steeds? Regisseurs claimen vaak dat ze beroemde topacteurs nodig hebben om films tot een succes te maken of om die überhaupt gerealiseerd te kunnen krijgen. En er zijn nou eenmaal geen Aziatische A-acteurs, zo klagen de regisseurs. Die logica ging in ieder geval niet op voor de film Aloha, die ondanks een cast vol witte steracteurs hopeloos flopte.

Dus waarom zijn er niet meer Aziatische steracteurs? De video zinspeelt op een soort vicieuze cirkel, waarbij Aziatische acteurs geweerd worden voor Hollywood-hoofdrollen omdat die alleen naar steracteurs gaan. Door die praktijk ontpoppen zich geen Aziatische A-acteurs.