His Royal Badness, Prince, TAFKAP (57)

De artiest werd dood aangetroffen op zijn landgoed.

Zanger en gitarist Prince is op 57-jarige leeftijd overleden op zijn landgoed nabij Minneapolis, Minnesota. Het was donderdagavond (Nederlandse tijd) nog niet bekend waaraan de popartiest, bekend van nummers als Purple Rain, When Doves Cry en Kiss, is gestorven.

Volgens een verklaring van de lokale sheriff werd het levenloze lichaam van een volwassen man donderdagochtend (lokale tijd) aangetroffen in de lift van Princes landgoed Paisley Park. Reanimatiepogingen mochten niet meer baten. De opnamestudio’s van Prince, wiens volledige naam Prince Rogers Nelson was, bevinden zich ook hier.

Vorige week vrijdag moest de zanger nog met spoed naar het ziekenhuis vanwege een medische noodsituatie. Zijn vliegtuig maakte toen een tussenlanding in Illinois.

Prince verkocht tijdens zijn leven meer dan honderd miljoen platen en won zeven Grammy’s. Zijn debuut maakte de artiest, die 1,57 meter mat, in 1978 met For You.

Wereldwijd is bedroefd gereageerd op het onverwachte overlijden van de muzikant. Velen roemden hem om zijn grote invloed als vernieuwer. Zo noemde Stones-voorman Mick Jagger hem „een revolutionair artiest, een groot muzikant, wonderbaarlijke tekstschrijver”. Madonna noemde hem in een reactie „een ware visionair”. De Amerikaanse president Obama noemde hem een „creatief icoon”. „Niemand schreef sterker of gedurfder”. (NRC)

Meer nieuws en eerdere artikelen op nrc.nl/prince