Overnames nekken Sunedison

Het Amerikaanse Sunedison, de grootste ontwikkelaar van duurzame energie in de wereld , heeft uitstel van betaling aangevraagd. Het bedrijf is van oorsprong een producent van zonnepanelen, maar heeft zich de afgelopen jaren ook op windenergie gestort. Afgelopen zomer nog verklaarde topman Ahmad Chatila dat hij zijn bedrijf even groot wilde maken als ExxonMobil, het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld met een marktwaarde van 400 miljard dollar. Sunedison had op dat moment een marktwaarde van 10 miljard dollar. Chatila nam met geleend geld in hoog tempo andere duurzame bedrijven over. De financiële constructies waarmee deze overnames werden gedaan zijn Sunedison uiteindelijk opgebroken. De mislukte overname van Vivint Solar, waarvoor Sunedison 2,2 miljard dollar op tafel zou willen leggen, vormde het keerpunt. Chatila doet een beroep op het zogeheten chapter eleven, uitstel van betaling, om zijn bedrijf te kunnen saneren. (NRC)