Dodental explosie Mexico loopt op tot 24

Bij de explosie raakten meer dan 100 mensen gewond. Acht mensen worden nog vermist.

Foto van de olieraffinaderij in het Mexicaanse Coatzacoalcos, een dag na de explosie.
Foto van de olieraffinaderij in het Mexicaanse Coatzacoalcos, een dag na de explosie. Foto Yuri Cortez / AFP

Het dodental van de ontploffing in een Mexicaanse olieraffinaderij is opgelopen tot 24. Dat heeft staatsoliebedrijf Pemex donderdagavond laten weten. Eerder werden nog dertien doden gemeld bij de explosie in deelstaat Veracruz.

Twitter avatar Pemex Petróleos Mexicanos El titular de Pemex informa que, lamentablemente, la cifra de trabajadores fallecidos se ha elevado a 24.

Ook worden acht mensen nog vermist. Meer dan honderd personen raakten gewond. Dertien van hen zijn er slecht aan toe. President Enrique Pena Nieto is naar de rampplek afgereisd om familieleden van de slachtoffers een hart onder de riem te steken.

Giftige dampen

De explosie vond woensdagmiddag plaats bij de stad Coatzacoalcos, in een raffinaderij van staatsoliebedrijf Pemex. In een verklaring laat Duarte weten dat de ontploffing op tien kilometer afstand voelbaar was. Kort na de explosie werden uit voorzorg 2.000 mensen in het gebied geëvacueerd, omdat er giftige dampen waren vrijgekomen. De situatie is volgens de raffinaderij inmiddels onder controle, hoewel enkele omwonenden nog niet naar huis kunnen.

Over de oorzaak van de ontploffing is nog niets bekendgemaakt, maar volgens het bedrijf zijn er geen gevolgen voor de export van olie.

Slechte reputatie

Het is niet de eerste keer dat er een explosie plaatsvindt in een raffinaderij van het Mexicaanse staatsoliebedrijf Pemex. Het bedrijf heeft een slechte reputatie op veiligheidsgebied. In 2013 kwamen 30 mensen om bij een ontploffing bij een gasinstallatie van Pemex in het noorden van Mexico. Een paar maanden later kwamen bij een ontploffing op het hoofdkantoor, die waarschijnlijk veroorzaakt werd door een defecte gasboiler, 33 mensen om het leven.