Boeken

Dit zijn de boeken die we deze week voor je bespreken

Met recensies van onder andere ‘Een woord een woord’ van Frank Westerman, ‘Bevrijding’ van Willem du Gardijn, ‘Echte barkeepers heten Henk’ van Marja West, ‘De dochter van Stalin’ van Rosemary Sullivan en ‘Dat vreemde in mijn hoofd’ van Orhan Pamuk.

 • ●●●●●

  Frank Westerman: Een woord een woord

  Westerman

  Frank Westerman brengt in zijn nieuwe boek dankzij zijn stilistische kwaliteiten de Molukse gijzeldrama’s zo dichtbij dat je denkt dat het om de recente aanslagen in Parijs gaat. Wel zit dit boek vol met historische missers.. Lees hier de recensie.

  De Bezige Bij, 288 blz. € 19,90

 • ●●●●●

  Willem du Gardijn: Bevrijding

  Gardijn

  Ook in zijn derde boek – eerst heette de schrijver Willem Jardin – volgen we een ‘vreemde vogel’ op een kunstacademie met ‘kromlullende docenten.’ Er is ook iets mis in zijn hoofd. Zie hier een vermakelijk boek. Lees hier de recensie.

  Kopernik, 223 blz. € 18,50

 • ●●●●●

  Marja West: Echte barkeepers heten Henk

  West

  Echte barkeepers heten Henk is een thriller die soms ontsierd wordt door kunstgrepen. Zo wordt een potentiële moordaanslag verijdeld door een wespensteek en een allergische reactie. Het is een hoogst ongelukkig keuze. Maar daar staan weer genoeg geestige momenten tegenover. En intelligente: West speelt met perspectiefwisselingen een slim spel met de lezer.Lees hier de recensie.

  Ambo/Anthos, 272 blz. € 19,99

 • ●●●●

  Hans Hagen: Yuna’s Maan

  Hagen

  Als het waar is dat alle poëzie begint bij taalgevoel, muziek, verbeeldingskracht en onschuld, zoals Gerrit Komrij ooit zei, dan is Hans Hagens nieuwste boek ontegenzeggelijk poëzie. [...] Hagen laat zijn zinnen heerlijk dansen. Schijnbaar terloops verwerkt hij er alliteraties, klinkerrijm en herhalingen in.Lees de recensie.

  Querido, 120 blz. € 22,50

 • ●●●●

  Alfred Birney: De tolk van Java

  Birney

  Als er ooit een verfilming komt van De tolk van Java, de nieuwe roman van Alfred Birney (1951), dan zal recensent Janet Luis daar waarschijnlijk niet naartoe gaan. ‘Het zal vast een kleurrijk en sfeervol geheel worden, met mooie landschappen, wilde dieren, ongerepte natuur, lange trage boottochten en heel veel rondkrioelende mensen in steden, dorpen en op allerlei marktplaatsen, maar er zal ook akelig veel bloed vloeien.’Lees hier de recensie.

  De Geus, 544 blz. € 22,50

 • ●●●●

  Ingrid vander Veken: Zwijgen

  Vanderveken

  Deze kleine Antwerpse familieroman moet het niet hebben van grof geschut en mortiervuur [...] maar van psychologische observaties, subtiel ontrafelde familiegeheimen en van het zorgvuldig doorspitten van oorlogsarchieven. Lees hier de recensie.

  Polis, 208 blz. € 19,95

 • ●●●●

  Nikos Kazantzakis: Christus wordt weer gekruisigd

  Kazantzakis

  Ondanks het onvolmaakte einde is er in Christus wordt weer gekruisigd erg veel te genieten. Verdriet, woede, medelijden, berouw – heftige emoties volgen elkaar pijlsnel op, en door het meesterschap van Kazantzakis’ stijl voelt de lezer ze door zijn eigen lijf gaan. Lees hier de recensie.

  Vert. Hero Hokwerda. Wereldbibliotheek, 447 blz. € 29,99

 • ●●●●●

  Hilary Mantel: De geest geven

  Mantel

  In De geest geven benadert Mantel haar eigen leven als materiaal voor een historische roman. ‘Wat is de waarheid, waar vind je die?’ schrijft ze – dat is het uitgangspunt, altijd. [...] De geest geven bevat alle motieven en elementen uit Mantels werk. Maar ook voor wie haar oeuvre niet kent vertelt het onweerstaanbaar over een bijzonder meisje. Lees hier de recensie.

  Vert. Gerda Baartman en Anne Jongeling. Atlas Contact, 240 blz. € 21,99

 • ●●●●●

  Orhan Pamuk: Dat vreemde in mijn hoofd

  Pamuk

  Een man bemint een vrouw, maar trouwt door een misverstand met haar zus. In zijn nieuwe roman vervlecht Nobelprijswinnaar Pamuk een familiegeschiedenis met die van Istanbul.Lees hier de recensie.

  Vert. Hanneke van der Heijden en Margreet Dorleijn. De Bezige Bij, 640 blz. € 29,90

 • ●●●●

  Comenius: Het labyrint van de wereld en het paradijs van het hart

  Comenius

  De actualiteit van deze eerste Nederlandse vertaling van Comenius’ Het Labyrint ligt in de literaire kwaliteit, de humor en de wilde fantasie. Lees hier de recensie.

  Vert. Kees Mercks. Nawoord Henk E.S. Woldring. Vantilt/Comenius Leergangen, 256 blz. € 19,95

 • ●●●●

  René ten Bos: Bureaucratie is een inktvis

  bos.jpg

  Het boek van de Nijmeegse filosoof René ten Bos dat vorige week vrijdag de Socratesbeker 2016 won, heet Bureaucratie is een inktvis. Bureaucraten worden derhalve door hem ‘inktschijters’ genoemd: onmisbaar als de stoelgang, maar door niemand geliefd. Lees hier de recensie.

  Boom, 190 blz. € 19,90

 • ●●●●●

  Rosemary Sullivan: De dochter van Stalin

  Sullivan

  De actualiteit van deze eerste Nederlandse vertaling van Comenius’ Het Labyrint ligt in de literaire kwaliteit, de humor en de wilde fantasie. Lees hier de recensie.

  Vert. Ton Heuvelmans. De Geus, 568 blz. € 29,95

 • ●●●●●

  Matt Ridley: The Evolution of Everything

  Ridley

  Alles ontwikkelt zich op deze planeet spontaan, in kleine stapjes, door inspanningen van zeer velen, aldus de Britse bioloog Matt Ridley, die tien jaar werkte aan een boek over zijn ‘Algemene Evolutietheorie’. Lees hier de recensie.

  Harper Collins, 360 blz. € 20,99

 • ●●●●●

  Herman Hissink: Natuurlijk bestaat God

  Hissink

  Zijn brieven en dagboeken laten ons Hissink kennen als een ondernemende docent en groot natuurliefhebber. Helaas ontbreekt vaak de context van een brief. Lees hier de recensie.

  Van Oorschot, 318 blz. € 19,99