Dijksma: meer voorlichting en strengere regels voor drones

Aanleiding is een incident, waarbij drie piloten een drone signaleerde boven Schiphol.

Foto Bas Czerwinski / ANP

De Nederlandse overheid gaat meer voorlichting geven over het veilig vliegen met drones. Dat maakte staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu, PvdA), vrijdag bekend. Met behulp van een radio-campagne, advertenties en reclameposters op straat wil Dijksma het veilig vliegen met de onbemande vliegtuigjes onder de aandacht brengen.

Aanleiding is een incident vorige week vrijdag, waarbij drie piloten een drone signaleerde boven de Zwanenburgbaan op Schiphol. Het is rond luchthavens verboden om te vliegen met een drone en de baan werd tijdelijk gesloten.

Naar aanleiding van het incident stuurde verschillende luchtvaartmaatschappijen en -organisaties, waaronder KLM en de Schiphol Group een brandbrief naar het ministerie. Daarin eisen zij onder meer dat alle onbemande vliegtuigjes geregistreerd moeten worden en dat er meer handhavers moeten komen. In de verklaring van Dijksma staat dat “het evident is dat de vliegveiligheid van de bemande luchtvaart te allen tijde voorop staat”.

Verscherpte regels

In november 2015 lanceerde de overheid al de campagne ‘Veilig vliegen met drones’ waarbij mensen bij aankoop van een drone via een folder en internet werden geïnformeerd over veilig drone-gebruik. Naast betere voorlichting gaat Dijksma ook de regels vanaf 2017 aanscherpen. Zo mogen gebruikers van recreatieve drones maximaal 50 meter hoog (nu nog 120) en maximaal 100 meter ver.

Lees ook de regels die de Rijksoverheid heeft opgezet voor het recreatief gebruik van drones: Veilig vliegen met drones

Dijksma wil daarnaast ook kijken naar de mogelijkheden die er zijn om vliegen in de buurt van luchthavens onmogelijk te maken door middel van geo-fencing. Verder laat de staatssecretaris weten dat ze in Europees verband gaat kijken hoe de regelgeving bij andere landen is op het gebied van recreatieve drones en of dat eventueel ook toepasbaar is in Nederland.