Dé fotostad: architectuur ruimte en water

Amateurfotografen zijn gek op Rotterdamse architectuur, zo blijkt uit de inzendingen voor de NRC Fotowedstrijd.

Deel van het Centraal Station en de Delftse Poort.
Deel van het Centraal Station en de Delftse Poort. Foto Eline

Wie tijdens het weekend over de Erasmusbrug komt, kan er niet langs kijken: de groepjes mensen die zich in allerlei bochten wringen om de stalen kabels te fotograferen. Geen doodgewone toeristen maar amateurfotografen. Zoals Lucy Azatian uit Gouda. Ze is gefascineerd door de stad.

„De weidsheid en de moderne architectuur spreken me aan. In mijn vaderland Armenië heb je ook mooie gebouwen maar die zijn oud en anders dan in Rotterdam. Ik wist niet dat mensen zo mooi konden bouwen.

Het nieuwe Rotterdam Centraal is haar favoriet. Dat verklaart ook de foto die ze er van inzond voor de fotowedstrijd van deze krant. „De schaduwwerking van het hoge puntdak, de reflectie van het zonlicht op het aluminium. Ik krijg er geen genoeg van. Tijdens het fotograferen voel ik de creativiteit van de makers.”

De Erasmusbrug heeft ook een sterke aantrekkingskracht op Rotterdamse amateurfotografen. Wijnand Schouten is een van hen. Hij stuurde een zwart-wit exemplaar van de brug op voor de NRC Fotowedstrijd. „Een prachtig lijnenspel in combinatie met De Rotterdam. Ik lig er regelmatig op mijn buik of rug. De stad telt veel van dit soort plekken.”

De floormanager fotografeerde voor zijn werk jarenlang artiesten in slecht verlichte zalen maar fotografeert voor zijn hobby het liefst buiten én in eigen stad. „Noem het luiheid, maar ik hou van de architectuur in Rotterdam. De gebouwen, de wolkenspellen, de reflectie van het zonlicht op het water. Van de Nieuwe Maas maar ook van de Kralingse Plas.”


Een grote favoriet onder de inzenders van de fotowedstrijd van NRC: De Rotterdam.Foto links Lex, foto rechts Frits van Tol

Stadgenote Natascha Verheij stuurde een foto in die ze maakte vanuit reuzenrad bijj de Markthal. „Een panoramafoto van het uitzicht met de kubuswoningen op voor- en de Willemsbrug op de achtergrond.”

De SKVR moet zelfs fotocursussen in het Engels geven

Voor amateurfotografen dé reden om plaatjes te schieten in Rotterdam, weet Rinie Bleeker van de stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR). Het organiseert cursussen in onder andere fotografie. „Rotterdam heeft flink geïnvesteerd in moderne architectuur en in stadspromotie. Die investering zie je nu terug. Rotterdam is een van de meest populaire steden geworden voor amateurfotografen.”

De SKVR ziet het aantal deelnemers aan fotocursussen stijgen – met steeds meer cursisten van buiten Rotterdam – en zag zich zelfs genoodzaakt om een Engelstalige cursus aan te bieden voor expats. Bleeker: „De kracht van Rotterdam ligt in de combinatie van moderne architectuur, het water en de ruimte om te fotograferen. Amsterdam is veel voller. Wijken als Katendrecht zijn dan weer speciaal omdat je er zowel oud als nieuw Rotterdam ziet. Qua architectuur maar ook op sociaal vlak.”

De crisis speelt volgens haar ook een rol. „Mensen bezuinigen het eerst op hun hobby’s en dan is een cursus fotografie van 236 euro voor acht lessen best veel. Nu we uit de crisis zijn, schrijven de mensen zich weer in.”

Ook buiten haar werk ziet Bleeker de stijgende populariteit van Rotterdam onder amateurfotografen. „Ze komen overal vandaan. Uit alle hoeken van Nederland maar ook uit de rest van Europa.” Social media en mobieltjes met camera’s spelen daarbij een grote rol, zegt de SKVR-medewerkster. „Fotografie was vroeger iets voor oudere mannen met dure apparatuur maar is nu van iedereen.”