Obama houdt de Britten voor dat ze machtiger zijn in de EU

De Amerikaanse president Barack Obama heeft, in niet mis te verstane woorden, de Britten vanochtend gewaarschuwd voor de gevolgen van een vertrek uit de Europese Unie, een zogenoemde Brexit.

In een artikel in The Daily Telegraph schrijft hij: ,,De Europese Unie maakt de Britse invloed niet kleiner – maar juist groter. Een sterk Europa is geen bedreiging voor het Britse wereldleiderschap; het vergroot het Britse wereldleiderschap.”

De waarschuwing van Obama zal twijfelaars over het Britse EU-lidmaatschap kunnen overhalen. Over twee maanden stemt het Verenigd Koninkrijk over de vraag of zij lid zullen blijven of zullen vertrekken. Het Brexit-kamp wijst er graag op dat zij atlantici zijn, en dat de ,,speciale relatie” met de VS belangrijker is dan de samenwerking in de EU. Nu zegt de Amerikaanse president: ,,Blijf”.

In zijn artikel gaat Obama in op de kritiek van de afgelopen weken, nog voor hij was geland in Londen voor een verjaardagsbezoek aan koningin Elizabeth en een gesprek met premier David Cameron. Boris Johnson, burgemeester van Londen en prominent lid van het Brexit-kamp, noemde waarschuwingen vanuit de VS ,,hypocriet”. Juist de VS zouden moeten pleiten voor zelfbeschikking, meent Johnson, omdat het land zich in de achttiende eeuw losmaakte van het Britse rijk.

Obama zegt nu: ,,In de wereld van vandaag, hoewel we allen onze soevereiniteit koesteren, zijn naties die hun invloed het meest effectief handhaven, naties die dat doen door het gezamenlijk optreden dat de uitdagingen van nu eisen.” Hij wijst daarbij specifiek op de bestrijding van terreur, klimaatverandering, en vluchtelingen.

De Amerikaanse president vindt dat hij het recht heeft zich met het referendum te bemoeien: ,,Met de eerlijkheid van een vriend zeg ik dat de uitkomst belangrijk is voor de VS. De tienduizenden Amerikanen die op Europese begraafplaatsen liggen zijn de stille getuigen van hoe ineengevlochten onze voorspoed en veiligheid daadwerkelijk zijn.”

Het Brexit-kamp wees er vanochtend op dat Obama’s termijn bijna is afgelopen.