Beveiligers politici en koningshuis klagen over werkdruk

Onrust bij de politiedienst die hoge functionarissen beveiligt. De leiding erkent dat de werkdruk hoog is.

Medewerkers van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), verantwoordelijk voor de beveiliging van politici en leden van het Koninklijk Huis, klagen over misstanden op de werkvloer. De werkdruk zou te hoog liggen en er zou een angstcultuur heersen. Dat melden medewerkers van de dienst anoniem aan De Telegraaf.

De werknemers brengen hun klachten naar buiten omdat ze zich door hun leidinggevenden niet serieus genomen voelen. Chefs zouden niet luisteren naar klachten van beveiligers en klachten zelfs beantwoorden met represailles. Bovendien zou de dienst kampen met structurele onderbezetting, wat de werkdruk nog verder doet oplopen.

De DBB valt onder de Landelijke Eenheid van de politie. Een woordvoerder van de Landelijke Eenheid zegt desgevraagd de signalen te herkennen. „Wij erkennen dat de werkdruk hoog ligt. De terreurdreiging en het huidige EU-voorzitterschap van Nederland versterken dat nu nog. Wij zeggen nooit nee tegen een opdracht, want daarmee zouden wij levens in gevaar brengen. Wij vragen dus wel veel van onze mensen. Momenteel zijn we in gesprek met medewerkers, leidinggevenden, OR en vakbond om te kijken waar het probleem zit.”

In De Telegraaf zeiden werknemers dat veel collega’s zich ziek melden om aan de druk te ontsnappen. De Landelijke Eenheid zegt telefonisch dat het ziekteverzuim bij de DBB juist „een flink stuk lager” ligt dan het gemiddelde.

Albert Springer, penningmeester van politievakbond NPB, noemt de situatie tegenover De Telegraaf „pijnlijk” en zegt dat binnen zo’n essentiële eenheid eigenlijk geen rumoer mag bestaan.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch zegt in reactie op de berichtgeving dat de zaak „zo snel mogelijk opgehelderd” moet worden. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg noemt de berichten „zorgelijk”.

Wat DBB-medewerkers extra frustreert is, is dat chefs vaak een loopje nemen met de regels. Zo zouden leidinggevenden dienstwagens privé gebruiken.