Op je zij in ecologische doodskist

„Nee, doodskisten zijn niet mijn specialiteit”, vertelt Suzan van der Schenk (56). De ontwerpster heeft zich de afgelopen vijftien jaar bezig gehouden met ‘inrichtingsconcepten’ voor scholen, maar de laatste maanden heeft ze een kist ontwikkeld waarin je in foetushouding kunt worden begraven. Van der Schenk: „Het is een halfronde kist met een schapenwollen viltdek van 10 mm dik dat je dicht kunt rijgen. Je kruipt als het ware in je holletje en het lichaam wordt op natuurlijke wijze – pure schaapswol – afgedekt.”

Van der Schenk is al tien jaar ongeneeslijk ziek, in januari vertelde haar oncoloog dat er geen verdere behandeling mogelijk was. „Dan begin je aan het laatste stuk van je leven, daar kun je best nog wat van maken is mijn instelling”, vertelt de ontwerpster. In een huis-aan-huisblaadje over doodgaan zag Van der Schenk niet één kist die aan haar wensen voldeed. Ze wilde een kist die ecologisch afbreekbaar was – op dat vlak bestaat veel zoals populierenhouten en kartonnen kisten – én ze wilde op haar zij kunnen liggen. Van der Schenk: „Zo slaap ik.” Ze besloot zelf een kist te ontwerpen. „Dit bleek ook troostrijk voor mijn familie. Het is te verdrietig voor woorden, maar nadenken over hoe je begraven wilt worden geeft voor iedereen rust.”