Minister vindt het ‘zorgwekkend’ dat de helft van de inburgeraars niet slaagt voor het examen

Minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) gaat onderzoeken waarom het inburgeringsproces niet goed verloopt. Dat heeft hij de Tweede Kamer woensdag geschreven. Het aantal nieuwkomers dat slaagt voor het inburgeringsexamen, is volgens de minister „zorgwekkend” laag.

De inburgeringswet bepaalt per 2013 dat nieuwkomers drie jaar hebben om in te burgeren. Van de groep die in het eerste kwartaal van 2013 begon, verliep die termijn deze maand. De helft bleek niet geslaagd voor het examen. Voor hen dreigt nu een boete van 1.250 euro. Van de 53.000 nieuwkomers die in de voorbije drie jaar inburgeringsplichtig zijn geworden, hebben volgens Asscher 47.000 het examen nog niet gehaald.

Kamerleden hebben hun zorgen over de achterblijvende integratie geuit, meldt persbureau ANP. Malik Azmani (VVD) noemt de cijfers „schrikbarend”. Ahmed Marcouch (PvdA) bepleit extra begeleiding van nieuwkomers. Sjoerd Sjoerdsma (D66): „Als Asscher nu niet echt actie onderneemt, loopt Nederland over een aantal jaar aan tegen een integratieramp inclusief een bijstandsexplosie.” (NRC)