Aanslagpleger Zaventem was IS-bewaker in Syrië

Verschillende Franse ex-gijzelaars hebben gezegd dat Laachraoui hen bewaakte in 2013 en 2014.

Najim Laachraoui.
Najim Laachraoui. Foto AFP

Najim Laachraoui, een van de aanslagplegers die zichzelf op 22 maart opblies op de Brusselse luchthaven Zaventem, was bewaker van Franse ex-gijzelaars in Syrië. Volgens persbureau AFP hebben verschillende personen, die in 2013 en 2014 werden vastgehouden door Islamitische Staat (IS), Laachraoui geïdentificeerd.

Het zou gaan om vier Franse journalisten die gezegd hebben dat een van hun bewakers de naam Abou Idriss gebruikte: de strijdnaam van Laachraoui. Een van de ex-gijzelaars heeft Abou Idriss formeel geïdentificeerd als Najim Laachraoui, bevestigt de advocaat van één van hen. Eerder meldde een Britse krant al dat Laachraoui cipier was van de in augustus 2014 onthoofde Amerikaanse journalist James Foley.

Het was al bekend dat Laachraoui in 2013 vertrok naar Syrië, waar hij waarschijnlijk les kreeg in het maken van bommen. Van de aanslagpleger werden eerder DNA-sporen gevonden op bomgordels die bij de aanslagen in de Franse hoofdstad werden gebruikt.

Baan op Zaventem

De jaren voor hij naar Syrië afreisde zou Laachraoui op de luchthaven van Zaventem hebben gewerkt. Daardoor kende hij alle belangrijke toegangswegen en veiligheidsmaatregelen. Welke functie hij had op de luchthaven is niet bekend, het zou slechts gaan om een tijdelijke baan.