171 landen ondertekenen klimaatakkoord Parijs

De ondertekening van het volgens velen historische akkoord vindt plaats in New York.

Demonstranten vormen een vredesteken tijdens de klimaattop in Parijs in december. Vrijdag is het daar bereikte akkoord ondertekend.
Demonstranten vormen een vredesteken tijdens de klimaattop in Parijs in december. Vrijdag is het daar bereikte akkoord ondertekend. Foto Michel Euler / AP

De landen die in december akkoord zijn gegaan met het klimaatakkoord van Parijs, zijn in New York begonnen met de ondertekening van het verdrag. Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu, PvdA) tekende namens alle landen van de Europese Unie. De bijeenkomst zal naar verwachting tot middernacht (Nederlandse tijd) duren. Minister-president Eman van Aruba tekent namens het Koninkrijk der Nederlanden.

Twitter avatar UN United Nations Let’s get down to work! @sharon_dijksma signs the #ParisAgreement! https://t.co/p20m71NQAa

Het akkoord wordt getekend in het gebouw van de Verenigde Naties. Naast secretaris-generaal Ban Ki-Moon zijn ook onder anderen de Franse president Hollande en de Chinese premier Zhang Gaoli aanwezig. Bij de bijeenkomst zijn 171 landen vertegenwoordigd. Het akkoord is in totaal gesteund door 196 partijen. Landen die vrijdag geen handtekening, hebben daar nog een jaar de tijd voor.

In het klimaatakkoord is onder meer vastgelegd dat de temperatuurstijging niet meer mag zijn dan 2 graden Celsius. Velen, onder wie premier Rutte, spraken van een historisch akkoord. Na ondertekening, moet het verdrag nog in eigen land worden geratificeerd.