Stelling van de week: Fietsverbod bij station Blaak is onduidelijk

Wat beweegt de Rotterdammers, wat is het gesprek van de dag? Elke week legt NRC betrokken stadsbewoners een actuele stelling voor. Reacties en nieuwe stellingen zijn welkom via rotterdam@nrc.nl

Sinds maandag handhaaft de gemeente het fietsparkeerverbod bij station Blaak. Foutgeparkeerde tweewielers worden verwijderd omdat ze de doorgang naar de Markthal belemmeren, rommelig ogen en fietsendiefstal in de hand kunnen werken. Verbodsborden en zadelhoesjes wijzen fietsers op de nieuwe situatie maar dat is velen ontgaan, blijkt. De stelling luidt: het fietsparkeerverbod is onduidelijk.

Arno Bonte, gemeenteraadslid GroenLinks: „Dit is hét voorbeeld van fietsertje pesten. Het is nergens voor nodig om fietsen te verwijderen die niet in de weg staan. De communicatie over de handhaving van het parkeerverbod is ronduit slecht. Met zadelhoesjes, nauwelijks zichtbare verbodsborden en een bericht op social media kom je er niet. Hang dan labels aan de fietsen. Zo jaag je mensen in de auto.”

Samuel Schampers, D66-fractievoorzitter en woordvoerder Mobiliteit : „Het wegknippen van foutgeparkeerde fietsen bestempelen als fietsertje pesten, is onzin. Bij station Blaak is een mooie fietsenstalling aangelegd en het is logisch dat die dan ook moet worden gebruikt. Het was een zooitje met fietsen die at random werden geparkeerd. De gemeente moet handhaven maar moet daar ook duidelijk over communiceren. Ik vind die zadelhoesjes best ludiek.”

Pieter Kuiper, Fietsersbond Rotterdam: „Het fietsparkeerverbod is niet duidelijk. Aan het begin van het gebied staan borden waar je zo langs fietst. Binnen de zone hebben fietsers geen idee dat parkeren niet mag. Wij bepleiten de plaatsing van kleine verbodsbordjes binnen het gebied die verwijzen naar de nieuwe stalling. Het verwijderen van fietsen is een buitenproportionele straf omdat de rechter kijkt naar het gevaar dat een situatie oplevert. De gemeente zou beter het dubbelparkeren door auto’s op fietspaden kunnen aanpakken.”

Lisa de Haan, gedupeerde fietser: „Parkeerverbodszone? Ik heb geen bord gezien. Ik parkeer hier al jarenlang elke morgen snel mijn fiets om de trein naar mijn werk te nemen. Ik heb de afgelopen week wel leuke groene zadelhoesjes gezien en daarvoor rode en vorig jaar zelfs blauwe maar ik dacht dat het reclame was. Nu is mijn fiets weg en moet ik naar het Fietspunt in Alexander om hem op te halen. Dit kost me twintig euro en mijn vrije middag die ik als docent beter had kunnen gebruiken. Erg jammer dit.”