Valverde onverslaanbaar in klassieker Waalse Pijl

Even dapper als bij voorbaat vergeefs, de vroege aanval van de Britse wielrenner Steve Cummings woensdag in de Waalse Pijl. Een scherpe demarrage in de finale van de Belg Tim Wellens, afgelopen zondag ook al uitblinker in de Amstel Goldrace? Kansloos. Want in de midweekse Ardennenklassieker ligt de afloop vast. De beste klimmers beginnen samen aan de slotklim, de Muur van Huy. En bovenaan die steile wand wint Alejandro Valverde.

De 35-jarige Spanjaard won voor de derde keer op rij en de vierde keer in totaal. Hij overtreft daarmee de Belgen Marcel Kint en Eddy Merckx als ook de Italianen Moreno Argentin en Davide Rebellin, die drie keer wonnen. Op de slotklim hield Valverde de jonge Fransman Julian Alaphilippe en diens Ierse ploeggenoot Daniel Martin achter zich. Wout Poels was op de vierde plaats de beste Nederlander. De Limburger van het Britse Sky stelde daarmee zijn kandidatuur voor deelname aan de Olympische Spelen van Rio.

Bij de vrouwen ging de winst voor de tweede keer op rij naar de Nederlandse Anna van der Breggen. Recordwinnares Marianne Vos (vijf zeges) was bij haar rentree op het hoogste niveau blij met de negende plek.