Bij klassieker de Waalse Pijl staat één ding vast: uiteindelijk wint Alejandro Valverde

Even dapper als bij voorbaat vergeefs, de vroege aanval van de Britse renner Steve Cummings woensdag in de Waalse Pijl. Een scherpe demarrage in de finale van de Belg Tim Wellens, afgelopen zondag ook al uitblinker in de Amstel Goldrace? Kansloos. Want in de midweekse Ardennenklassieker ligt de afloop vast. De beste klimmers beginnen samen aan de slotklim, de Muur van Huy. En bovenaan die steile wand van precies een kilometer wint Alejandro Valverde.

De Spanjaard (35) van Movistar won de Waalse Pijl voor de derde keer op rij en de vierde keer in totaal. Hij overtreft daarmee de Belgen Marcel Kint en Eddy Merckx als ook de Italianen Moreno Argentin en Davide Rebellin, die drie keer wonnen. Om de enige recordwinnaar te worden, hoefde Valverde niet eens zijn klimrecord uit 2014 te verbeteren, toen hij de slotkilometer van gemiddeld 11,1 procent stijging reed in 2 minuten en 41 seconden. Woensdag volstond 2.52 minuut voor zijn zege.

Tien jaar na zijn eerste winst weet Valverde hoe hij zijn inspanningen moet doseren. De Goldrace sloeg hij over om in topvorm te zijn voor de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik van zondag, die hij vorig jaar ook won. Daarna richt hij zich voor het eerst in zijn carrière op de Giro, die op 6 mei start in Apeldoorn.

Op de Muur van Huy verdeelde hij zijn krachten goed om de Fransman Julian Alaphilippe van Etixx-Quickstep en diens Ierse ploeggenoot Daniel Martin achter zich te houden. Wout Poels was op de vierde plaats de beste Nederlander. Wilco Kelderman werd dertiende, Robert Gesink vijftiende.

Bij de vrouwen ging de winst voor de tweede keer op rij naar de Nederlandse Anna van der Breggen. Recordwinnaar Marianne Vos (vijf zeges) werd bij haar rentree op het hoogste niveau negende.