Waarom opent Nederland nog een kolencentrale?

De opening vandaag van een hypermoderne nieuwe kolencentrale roept veel vragen op.

Foto: Sicko Atze van Dijk (Creative Commons)

Feitelijk draait de hypermoderne, nieuwe kolencentrale van Uniper (voorheen Eon) al maanden, maar donderdag werd hij dan officieel geopend. De nieuwe kolencentrale roept veel vragen op. Was Nederland juist niet bezig zijn kolencentrales te sluiten om de uitstoot van CO2 te beperken?

Onder het Energieakkoord sluiten vijf centrales uit de jaren tachtig de deuren. Onlangs maakte het kabinet bekend dat ook de sluiting van twee centrales uit de jaren negentig wordt onderzocht. Waarom dan een nieuwe centrale openen?

Het antwoord op die vraag ligt ruim tien jaar terug toen het kabinet zich zorgen maakte over de vraag of er wel voldoende stroom zou zijn om de economische groei bij te houden. Er moesten centrales bijkomen, schatte minister Brinkhorst (Economische Zaken, D66) in. Gas was duur, steenkool lag meer voor de hand, mits er iets gedaan kon worden aan de uitstoot van CO2. Brinkhorst sprak zelfs van CO2-neutraal stroom opwekken.

Er werden drie nieuwe kolencentrales gepland. Een in Eemshaven (RWE) en twee op de Maasvlakte: een voor GDF-Suez (nu Engie) en een voor Eon (nu Uniper). Een nieuwe generatie die efficiënter en schoner was dan alles wat er eerder was neergezet, en die ‘groener’ zou zijn omdat er biomassa in kan worden meegestookt. Bovendien zouden de twee centrales op de Maasvlakte speciale installaties krijgen om CO2 op te vangen en op te slaan (CCS).

Met de opening van de Uniper-centrale staat die nieuwe generatie er nu. Van de opvang en opslag van CO2 is nog niks terechtgekomen omdat dit te duur is zolang de emissierechten zo goedkoop zijn. Aan de opslag van een ton CO2 die 60 euro kost valt wellicht geld te verdienen. Bij de huidige handelsprijs van 5 euro loont dat niet.

Het Nederlandse energiebeleid is ingehaald door een nieuwe werkelijkheid. Terwijl het klimaatverdrag dat deze vrijdag in New York ondertekend wordt, dwingt tot dringende maatregelen, gaat er een nieuwe centrale open die, hoe schoon ook, de uitstoot van CO2 alleen maar zal opvoeren.