Volkswagen wil 482.000 auto’s in Amerika terugkopen

Amerikaanse autoriteiten en de wagenbouwer hebben een schikkingsvoorstel gedaan.

Het Volkswagenlogo bij een autodealer in San Diego, Californië.
Het Volkswagenlogo bij een autodealer in San Diego, Californië. Foto Mike Blake/Reuters

Autofabrikant Volkswagen en de Amerikaanse autoriteiten hebben in een schikkingsvoorstel afgesproken dat de Duitse wagenbouwer consumenten de mogelijkheid biedt om wagens terug te kopen die voorzien zijn van sjoemelsoftware. Het concern had tot donderdag gekregen om met een oplossing te komen voor de 482.000 auto’s in de Verenigde Staten die zijn uitgerust met de frauduleuze software, meldt Reuters. Ook worden er schadefondsen opgezet.

Het is nog niet bekend hoeveel geld wagenbezitters zal worden geboden om hun Volkswagen terug te kopen. Volgens federale rechter Charles Breyer van de arrondissementsrechtbank in San Francisco zullen zij een “substantiële vergoeding” ontvangen. Een andere optie die hen geboden wordt is dat het bedrijf de auto tijdelijk terugneemt om de juiste elektronica te installeren.

Eerder donderdag schreef AP op basis van een bron rondom de onderhandelingen dat er 1 miljard dollar (885 miljoen euro) is gereserveerd aan compensatie in deze zaak, Reuters heeft het zelfs over 10 miljard dollar (8,85 miljard euro). Niet alle modellen zouden meegenomen worden in de overeenkomst. Bezitters van 2.0-liter modellen Jetta Sedan, de Golf Compact en de Audi A3 zouden wel in aanmerking komen, 80.000 3.0-liter diesels, waaronder SUV-modellen van Audi and Porsche, niet.

Schadefondsen

Onderdeel van de conceptovereenkomst die is gesloten, is ook dat er meerdere schadefondsen komen. Daarbij gaat het om geld om de milieuschade te compenseren die is ontstaan doordat de sjoemelsdiesels uitstootnormen overschreden. Daarnaast moet Volkswagen een bedrag vrijmaken om groene technologie te promoten.

De schikking in de Verenigde Staten werd gesloten door verschillende partijen, waaronder het ministerie van Justitie, milieuwaakhond EPA, en de Federale Handelscommissie. Ook advocaten van autobezitters die een civiele procedure zijn begonnen, zaten aan tafel. Details van de conceptovereenkomst moeten 21 juni zijn uitgewerkt, meldt federale rechter Breyer. Dan moet blijken of Volkswagen teruggenomen auto’s opnieuw mag verkopen, evenals welke modellen precies onder de schaderegeling zullen vallen.

Sjoemelsoftware

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de eigenaren van 600.000 Amerikaanse Volkswagens daagden afgelopen najaar de autofabrikant nadat de Duitsers hadden toegegeven dat er op grote schaal gefraudeerd was met uitstootgegevens. De wagens bevatten software die de emissiecontroleapparatuur uitschakelden als er gewoon gereden werd, en aanzetten als de auto’s werden getest op hun uitstoot.

De fraude betreft meer dan elf miljoen dieselauto’s wereldwijd, waaronder ook Volkswagendochters Audi, Porsche, Skoda en Seat. Met de conceptdeal in de Verenigde Staten is dieselgate geenszins ten einde voor het Duitse concern. Het bedrijf hangt miljardenboetes boven het hoofd in verschillende Europese landen. Bovendien lopen er verschillende strafzaken tegen het bedrijf. Topman Michael Horn van Volkswagen Amerika stapte begin dit jaar op.