Turks consulaat: meld beledigingen Erdogan

Het consulaat in Rotterdam vraagt namen te melden van mensen die per mail of sociale media „lasterlijke” of „beledigende” dingen zeggen over Erdogan of Turkije.

Het Turkse consulaat heeft Turkse Nederlanders opgeroepen om beledigers van president Erdogan aan te geven bij het consulaat. Dat staat in een e-mail die het consulaat woensdagmiddag heeft verstuurd aan Turkse organisaties in Nederland. De Turkse ambassade in Den Haag bevestigt dat het consulaat deze oproep heeft gedaan „in relatie tot de recente haatcampagne tegen onze president, ons volk en ons land”.

Het consulaat in Rotterdam vraagt namen te melden van mensen die per mail of sociale media „lasterlijke” of „beledigende” dingen zeggen over Erdogan of Turkije. Hun namen en uitspraken kunnen tot uiterlijk eind vandaag worden gemaild naar het consulaat. Uit de oproep wordt niet duidelijk wat het consulaat beoogt met het verzamelen van namen van beledigers. Op de vraag of tegen deze mensen een aanklacht wordt ingediend, zegt een woordvoerder van de Turkse ambassade: „Daar geven wij op dit moment geen commentaar op.„

Jan Böhmermann

De oproep volgt op een aanklacht die Erdogan indiende tegen de Duitse komiek Jan Böhmermann, die de president op televisie uitmaakte voor geitenneuker. Duitse justitie onderzoekt of hij vervolgd kan worden wegens belediging van een bevriend staatshoofd. Hierna noemde cabaretier Hans Teeuwen de Turkse president een „jongenshoertje” in een interview met RTL Nieuws.

De Turkse ambassade heeft sindsdien tientallen haatberichten ontvangen, zegt de woordvoerder. „Sinds de situatie met Böhmermann begon hebben we een toename gezien in het aantal haatberichten dat wij ontvangen. Niet alleen tegen onze president, maar tegen Turkije en de Turkse mensen in het algemeen.” De ambassade ziet het monitoren van deze berichten als onderdeel van haar diplomatieke missie in Nederland.

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde donderdag het verzoek van SP-Kamerlid Sadet Karabulut om snel een debat te houden over de kwestie. „Het is niet alleen onacceptabel, maar ook treurig. Veel Turkse Nederlanders voelen zich hierdoor enorm geïntimideerd”, aldus het Kamerlid. Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren stelden eerder donderdag al Kamervragen. Wanneer het debat wordt gehouden is nog onduidelijk.

Ook Mustafa Ayranci, voorzitter van de Turkse arbeidersvereniging HTIB, veroordeelt de oproep van het consulaat. Hij wijst erop dat begrippen als laster of belediging breed geïnterpreteerd kunnen worden. „Wie bijvoorbeeld zegt dat Erdogan zich gedraagt als dictator of de grondwet niet respecteert, heeft nu een ernstig probleem omdat hij zich in zijn ogen lasterlijk heeft uitgelaten”, aldus Ayranci. „Dit betekent dat nu iedereen iedereen kan verklikken.”