Thuiswinst opluchting voor Clinton en Trump

Na enkele moeilijke weken wonnen Clinton en Trump dinsdag allebei hun ‘eigen’ New York. Intussen mikt Ted Cruz op de partijconventie.

Voorsprong op concurrentie verder vergroot

De koplopers in de race om het Witte Huis hebben dinsdag met gemak de voorverkiezingen in New York gewonnen. Bij de Democraten won Hillary Clinton 135 van de 239 gedelegeerden, vooral dankzij vrouwen, Afro-Amerikanen en Hispanics, die massaal naar de stembus gingen.

Bij de Republikeinen won Donald Trump met overmacht: 89 van de New Yorkse gedelegeerden gingen naar hem, de overige 3 naar John Kasich. Ted Cruz won geen gedelegeerden in de staat, waar de kiezers zijn eerdere sneer over te liberale ‘New Yorkse waarden’ niet waren vergeten.

Door de slepende spanning in deze voorverkiezingen bevond New York zich voor het eerst in decennia in het oog van de politieke storm. Voor zowel Trump als Clinton was de zege in hun thuisstaat een opluchting, na een paar weken waarin hun voorsprong slonk. „Vandaag hebben jullie het weer eens bewezen: geen betere plek dan thuis”, zei Clinton. „We hebben overal gewonnen. [...] Maar deze overwinning voelt persoonlijk.” Clinton woont sinds 1999 in de staat en was jarenlang senator voor New York.

Haar rivaal Bernie Sanders boekte de afgelopen weken zeven overwinningen, van Hawaï tot Wyoming. Maar met deze kleine staten kon hij zijn achterstand slechts deels inlopen. Sanders vloog dinsdagnacht meteen door naar Pennsylvania, een van de vijf staten waar komende dinsdag voorverkiezingen zijn. „De overwinning is in zicht”, zei Clinton, die nu in totaal 1.911 van de benodigde 2.382 gedelegeerden binnen heeft, tegenover 1.229 voor Sanders.

Bij de Republikeinen wentelde de in Queens geboren Donald Trump zich in zijn zege, eveneens na enkele weken met blunders en tegenslagen. Maandag verwarde hij 9/11, de dag van de aanslagen in New York, nog met supermarktketen 7-Eleven. Trump zei op weg te zijn naar de absolute meerderheid van 1.237 gedelegeerden, die nodig is om de nominatie in één keer te winnen.

Maar van een absolute overwinning is Trump nog niet zeker. De geoliede campagne van Ted Cruz wist bij de staatsconventies van Wyoming en Colorado respectievelijk 17 en 34 gedelegeerden aan zijn kant te krijgen. Eerder dan Trump heeft Cruz beseft dat de beslissing bij een onbesliste conventie aankomt op de loyaliteit van de gedelegeerden.

Schoppen tegen het kiessysteem is daarom nu vast onderdeel van Trumps speeches. Er is hem veel aan gelegen dat pers en publiek met argusogen de vergadering van de partijtop volgen die woensdag in Florida begon. 168 partijleden bereiden daar de Republikeinse conventie van eind juli voor. Elke benoeming voor het voorzitterschap van een commissie, elk amendement op de bestaande regels heeft invloed op wat er uiteindelijk op die nationale conventie gebeurt.

    • Maartje Somers