Rutte wil via ambassadeur uitleg van Turkije

De Tweede Kamer had eerder op donderdag al laten weten snel met Koenders en Asscher in debat te willen over de Turkse ‘kliklijn’.

Exterieur van het Turkse consulaat in Rotterdam. Deze heeft in een e-mail aan verschillende Turkse organisaties in Nederland gevraagd om beledigingen, aan het adres van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, aan Turkije en/of het Turkse volk, te melden.
Exterieur van het Turkse consulaat in Rotterdam. Deze heeft in een e-mail aan verschillende Turkse organisaties in Nederland gevraagd om beledigingen, aan het adres van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, aan Turkije en/of het Turkse volk, te melden. Foto: Jerry Lampen/ANP

Premier Mark Rutte (VVD) heeft donderdag beloofd dat de Nederlandse ambassadeur in Ankara de Turkse autoriteiten om opheldering zal vragen vanwege de de oproep van het Turkse consulaat aan Turkse Nederlanders om beledigingen van president Erdogan te rapporteren. Het kabinet is ongelukkig met de oproep.

Rutte (VVD) noemde de actie „vreemd”. Volgens minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) vond deze „niet nodig”. Minister Lodewijk Asscher (Integratie, PvdA) zei dat het hem „niet bevalt”.

De Tweede Kamer had eerder op donderdag al laten weten snel met Koenders en Asscher in debat te willen over de Turkse ‘kliklijn’. De coalitiepartijen steunen het debatverzoek van de SP. Wanneer het debat wordt gehouden is nog onduidelijk.

Volgens SP-Kamerlid Sadet Karabulut gaat „de lange arm van de despoot Erdogan weer een stap verder in zijn poging zijn anti-democratische politiek binnen en buiten Turkije te verspreiden”. Ze noemt de oproep om beledigingen van president Erdogan te melden „intimidatie van Turkse Nederlanders”. Het Nederlandse kabinet lijkt dat toe te staan vanwege de migrantendeal die er met Turkije gemaakt is, zegt Karabulut.

Kamerlid Joost Taverne (VVD) noemt de actie van het consulaat „idioot en volstrekt in strijd met onze cultuur en traditie van vrije meningsuiting”. Hij wilde dat de Turkse ambassadeur op het matje wordt geroepen om „hem uit te leggen dat onze vrijheid van meningsuiting betekent dat iedereen beschimpt en bespot kan worden”. Belediging van een bevriend staatshoofd is echter wel strafbaar. Taverne wil deze dode letter in de wet zo laten schrappen.