Rotterdam voor miljoenen opgelicht

De gemeente wil het functioneren van de eigen afdeling vastgoed doorlichten. Er is aangifte gedaan.

Het Waterfront-pand zit in het bruggenhoofd van de oude Willemsbrug, aan de Boompjes langs de Nieuwe Maas.
Het Waterfront-pand zit in het bruggenhoofd van de oude Willemsbrug, aan de Boompjes langs de Nieuwe Maas. Foto Remko de Waal / ANP

De gemeente Rotterdam is voor miljoenen euro’s opgelicht door de huurders van een pand onder de verlengde Willemsbrug, het voormalige Waterfront. Dat zei een zichtbaar boze wethouder Schneider woensdag tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad.

Niet alleen waren de bedoelingen van de huurder slecht, zei hij, maar ook het toezicht vanuit de gemeente heeft gefaald. „Ik ben me kapot geschrokken”, zei Schneider (Leefbaar Rotterdam) in de gemeenteraad. „Er zijn grove fouten gemaakt bij de betaling van facturen. De interne procedures zijn niet nageleefd; er hadden allerlei alarmbellen moeten afgaan.”

Ook zei Schneider, die het eerste interne onderzoek deze vrijdag publiceert, dat dit niet zonder consequenties kon blijven. In een onafhankelijk onderzoek zullen zowel dit incident, als het functioneren van de afdeling vastgoed worden doorgelicht, zegt Schneider.

De fraude speelt zich af in een conflict tussen de huurder en de gemeente over onderhoud van het pand. Volgens de huurder, die er vanaf half 2010 inzat, kon hij het pand pas exploiteren als het verbouwd was. Omdat hij al snel stopte met het betalen van huur, heeft de gemeente in 2012 toegezegd de verbouwing te zullen betalen, voor een bedrag van 340.000 euro. Anders dan gebruikelijk mocht de huurder zelf een aannemer inschakelen, en dat werd het bedrijf van zijn vader.

De gemeente heeft tussen 2012 en 2015 in totaal 7,8 miljoen euro aan de aannemer betaald, van de 8,8 miljoen die hij heeft gefactureerd. Van die betalingen was maar een klein deel door de gemeente goedgekeurd. Ook heeft de huurder al die tijd geen huur betaald, terwijl het pand wel gewoon werd verhuurd voor feesten.

Nattigheid

Toen de gemeente midden vorig jaar nattigheid begon te voelen, bleek na een kort intern onderzoek dat een groot deel van de werkzaamheden dubbel in rekening was gebracht. Dat zou om misschien wel tweederde van het bedrag kunnen gaan, zei directeur stadsontwikkeling Paula Verhoeven woensdag in de raad. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat er bij de dienst vastgoed sprake is van „integriteitsschendingen”, zei Verhoeven.

De gemeente wil het geld terugvorderen bij de aannemer en de huurder, en heeft zowel de betrokken bv’s als de bestuurders persoonlijk aansprakelijk gesteld. De kans op succes lijkt niet groot, omdat de bv’s leeg zijn, en ook de fiscus, die voorgaat op de gemeente, nog vorderingen heeft, zei Verhoeven. Ook heeft de gemeente aangifte gedaan van fraude.

    • Elsje Jorritsma