Rotterdam voor kapitaal opgelicht

Een huurder lichtte Rotterdam op. De gemeente gaat nu het functioneren van haar eigen afdeling vastgoed bekijken.

Het Waterfront-pand zit in het bruggenhoofd van de oude Willemsbrug, langs de Nieuwe Maas. Foto Remko de Waal / ANP

De gemeente Rotterdam is voor miljoenen euro’s opgelicht door de huurder van een pand onder de verlengde Willemsbrug, het voormalige Waterfront. Dat zei een zichtbaar boze wethouder Schneider woensdag tijdens een vergadering van een raadscommissie.

Niet alleen waren de bedoelingen van de huurder slecht, zei hij, maar ook het toezicht vanuit de gemeente heeft gefaald. „Ik ben me kapot geschrokken”, zei Schneider (Leefbaar Rotterdam) tegen de gemeenteraadsleden. „Er zijn grove fouten gemaakt bij de betaling van facturen. De interne procedures zijn niet nageleefd; er hadden allerlei alarmbellen moeten afgaan.”

Volgens de wethouder, die het eerste interne onderzoek vrijdag publiceert, kan dat feilen niet zonder consequenties blijven. In een onafhankelijk onderzoek zullen zowel dit incident als het functioneren van de afdeling vastgoed worden doorgelicht, aldus Schneider.

Het bedrijf van zijn vader

De fraude speelt zich af in een conflict tussen de huurder en de gemeente over onderhoud van het pand. Volgens de huurder, die vanaf half 2010 in het pand zat, kon hij het pas exploiteren als het verbouwd was. Omdat hij al snel stopte met het betalen van huur, heeft de gemeente in 2012 toegezegd de verbouwing te betalen, voor een bedrag van 340.000 euro. Anders dan gebruikelijk mocht de huurder zelf een aannemer inschakelen. Dat werd het bedrijf van zijn vader.

De gemeente heeft tussen 2012 en 2015 in totaal 7,8 miljoen euro aan de aannemer betaald, van de 8,8 miljoen die hij heeft gefactureerd. Van die betalingen was maar een klein deel door de gemeente goedgekeurd. Ook heeft de huurder al die tijd geen huur betaald, terwijl het pand wel gewoon werd verhuurd voor feesten.

Toen de gemeente midden vorig jaar nattigheid begon te voelen, bleek na een kort intern onderzoek dat een groot deel van de werkzaamheden dubbel in rekening was gebracht. Dat zou om misschien wel tweederde van het bedrag kunnen gaan, zei directeur stadsontwikkeling Paula Verhoeven woensdag tegen de raadsleden. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat er bij de dienst vastgoed sprake is van „integriteitsschendingen”, zei Verhoeven.

De gemeente wil het geld terugvorderen bij de aannemer en de huurder, en heeft zowel de betrokken bv’s als de bestuurders persoonlijk aansprakelijk gesteld. De kans op succes lijkt niet groot, omdat de bv’s leeg zijn, en de fiscus, die voorgaat op de gemeente, nog vorderingen heeft, zei Verhoeven. De gemeente heeft aangifte gedaan van fraude.