Regime in cel Breivik te streng

None
Foto AP

De extreemrechtse terrorist Anders Breivik die een proces aanspande tegen de Noorse staat omdat hij onmenselijk zou worden behandeld, is deels in het gelijk gesteld. Woensdag bepaalde de rechter dat zijn gevangenisregime indruist tegen het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De 37-jarige Breivik, die in juli 2011 een bomaanslag pleegde op een regeringsgebouw in Oslo en 69 jongeren doodschoot op het eilandje Utøya, zit een gevangenisstraf uit van 21 jaar voor de moord op in totaal 77 mensen. Tijdens de zitting vorige maand zei hij onder meer dat zijn cel te koud is en dat hij te weinig privacy heeft. Ook zou hij te vaak worden uitgekleed en gefouilleerd. De rechter is het deels met hem eens. Breivik zou in het begin van zijn straf eenzame opsluiting hebben ondergaan en mocht zijn advocaat alleen vanachter het glas zien. „Het is een compleet afgesloten wereld met weinig menselijk contact”, zei de rechter in het vonnis. (NRC)