Minder sterfte van bijen

Varroamijt De wintersterfte onder honingbijen in Nederland neemt gestaag af.

De massale sterfte van honingbijen in Nederland lijkt achter de rug, zo werd donderdag bekend. In de afgelopen winter stierf slechts 6,5 procent van de bijenvolken bij Nederlandse imkers. Dat blijkt uit een enquête onder 500 imkers door het Honingbijen Surveillance-programma van Leidse en Wageningse bijenonderzoekers.

6,5 procent is een historisch laag percentage. De milde winter zal daaraan zeker hebben bijgedragen, maar er is meer. Tussen 2006 en 2012 lag de sterfte van bijenvolken bijna altijd boven de 20 procent, daarna zette de daling in.

Waugsberg/Wikipedia

Varraomijten op bijenlarven. Waugsberg/Wikipedia

Een sterfte van maximaal 10 procent van de volken wordt normaal geacht. „De laatste drie jaar is de sterfte lager. En als imkers goed hun best doen, moet de sterfte laag kunnen blijven”, zegt Koos Biesmeijer van het Leidse instituut Naturalis, die het programma leidt.

Levensvatbaar

Als een imker aan het eind van de winter de kast opent, blijken de bijen soms dood, of is het volk niet meer levensvatbaar. Dan is de koningin dood of ze legt geen eieren, en zijn er te weinig werksters. Dat is de wintersterfte.

De varroamijt wordt gezien als de belangrijke oorzaak van de eerdere toename van de wintersterfte. De mijt komt sinds de jaren 80 in Nederland voor, en infecteerde sindsdien een groot deel van de volken. „Imkers kunnen de mijt niet meer op dezelfde manier bestrijden als twintig jaar geleden”, zegt Biesmeijer. „Veel imkers doen dat nu beter dan voorheen.”

Andere oorzaken

Er lijken ook andere oorzaken, zegt hij. „Natuurlijk gaan er volken dood door gif of gebrek aan bloemen, maar we weten niet hoe belangrijk dat is.” Over twee maanden volgt een rapport over de oorzaken van de sterfte.

Het Surveillance-programma loopt tot 2018 en wordt betaald door het ministerie van Economische Zaken en Nefyto, de koepel van producenten van bestrijdingsmiddelen. Bijenonderzoeker Romée van der Zee houdt met haar Nederlands Centrum voor Bijenonderzoek (NCB) al langer een eigen enquête onder imkers. Van der Zee publiceerde nog geen cijfers voor afgelopen winter.