‘Meldpunt beledigers Erdogan is misverstand’

Een medewerker van het consulaat zou een fout hebben gemaakt waardoor de eerder verstuurde brief “verkeerd is geïnterpreteerd”.

De Turkse president Erdogan in het presidentiële gebouw in Ankara.
De Turkse president Erdogan in het presidentiële gebouw in Ankara. Adem Altan / AFP

De oproep van het Turkse consulaat aan Turkse Nederlanders om melding te doen van beledigers van president Erdogan berust op een misverstand, zo meldt het consulaat aan de NOS. Een medewerker van het consulaat zou een fout hebben gemaakt waardoor de eerder verstuurde brief “verkeerd is geïnterpreteerd”.

Eerder bevestigde het Turkse consulaat in Den Haag dat het de oproep deed “in relatie tot de recente haatcampagne tegen onze president, ons volk en ons land”. Het consulaat in Rotterdam vroeg namen te melden van mensen die per mail of sociale media “lasterlijke” of “beledigende” dingen zeiden over Erdogan of Turkije. Namen en uitspraken konden tot uiterlijk vandaag worden gemaild.

Het kabinet toonde zich ongelukkig met de oproep. Premier Mark Rutte (VVD) beloofde dat de Nederlandse ambassadeur in Ankara de Turkse autoriteiten om opheldering zou vragen en noemde de actie “vreemd”. Volgens minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) was het “niet nodig”, minister Lodewijk Asscher (Integratie, PvdA) zei dat het hem “niet beviel”.

Ophef om Duitse komiek

De oproep volgde op een aanklacht die Erdogan indiende tegen de Duitse komiek Jan Böhmermann, die de president op televisie uitmaakte voor geitenneuker. Duitse justitie onderzoekt of hij vervolgd kan worden wegens belediging van een bevriend staatshoofd. Hierna noemde cabaretier Hans Teeuwen de Turkse president een “jongenshoertje” in een interview met RTL Nieuws. Het Turkse consulaat zei sindsdien tientallen haatberichten te hebben ontvangen.