Rechter: NOS linkt crimineel onterecht aan liquidatie

De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) heeft Hüseyin Baybassin (59) in zijn eer aangetast door hem onterecht te linken aan een liquidatie. Dat vindt de rechtbank Midden- Nederland. De omroep is veroordeeld tot rectificatie van een artikel op nos.nl en moet de artikelen met de beschuldigingen die vorig jaar mei zijn gepubliceerd verwijderen. Daarnaast zal de NOS een schadevergoeding moeten betalen. Baybasin is een Koerdische vrijheidsstrijder en zakenman, die in Nederland is veroordeeld voor drugshandel en moord. De omroep linkte hem aan een liquidatie in Istanbul in 2014. De rechtbank is van mening dat de beschuldigingen in het artikel „ onvoldoende steun vinden in het feitenmateriaal’’. Daarnaast neemt de rechtbank het de NOS kwalijk dat zij geen wederhoor heeft gepleegd bij Baybasin. Het is nog onduidelijk of de omroep in hoger beroep zal gaan tegen de uitspraak. Hüseyin Baybassin zit naar eigen zeggen, sinds 2002, onterecht vast. Het bewijsmateriaal tegen hem, voornamelijk bestaande uit afgetapte telefoongesprekken, zou gefabriceerd zijn, en daarmee onrechtmatig. De Hoge Raad buigt zich momenteel over een herzieningsverzoek van zijn zaak. (NRC)