Koningin Máxima is enige Nederlander in Time 100

Time prijst haar inzet in ontwikkelingslanden en benoemt daarbij specifiek Máxima’s “politieke kennis” en “tomeloze energie”.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens een tweedaags werkbezoek aan de Duitse deelstaat Beieren.
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens een tweedaags werkbezoek aan de Duitse deelstaat Beieren. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Koningin Máxima staat als enige Nederlander in de Time 100, de jaarlijkse hommage van het Amerikaanse Time Magazine aan de honderd meest invloedrijke mensen ter wereld.

Time Magazine prijst haar inzet in ontwikkelingslanden en benoemt daarbij specifiek haar “politieke kennis” en “tomeloze energie”. Koningin Máxima zet zich namens de Verenigde Naties in voor ‘inclusieve financiering’, oftewel toegang van arme mensen tot financiële diensten.

Anderen op de lijst zijn Facebook-baas Mark Zuckerberg, de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Russische president Vladimir Poetin, de Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton, paus Franciscus, acteur Leonardo DiCaprio en vlogger PewDiePie.

Eerder stonden ook de Nederlandse bioloog Frans de Waal (in 2007) en de voormalig politica Ayaan Hirsi Ali (in 2005) op de lijst.

Bekijk de volledige lijst hier. Of blik terug op de lijst van 2015, 2014 en 2013.

(NRC/ANP)