Piloten Air France verwerpen voorstel om meer te vliegen in ruil voor banen

Opnieuw blokkeren de piloten van Air France een akkoord over verhoging van de arbeidsproductiviteit. Het bestuur van vakbond SNPL, die 65 procent van de piloten vertegenwoordigt, verwerpt volgens zijn voorzitter Philippe Evain „unaniem” het plan om piloten van het zusterbedrijf van KLM jaarlijks 5 tot 10 procent meer te laten vliegen om meer concurrerend te worden. In ruil daarvoor beloofde de leiding van Air France tot 2020 zeshonderd nieuwe arbeidsplaatsen voor piloten te creëren. In de Franse politiek bestond de hoop dat het aangekondigde vertrek van topman Alexandre de Juniac de onderhandelingen zou vlottrekken, maar de piloten noemen het voorstel „onfatsoenlijk” in het licht van de bescheiden winst vorig jaar bij Air France-KLM. Ze hadden tot 2 mei om te reageren. (NRC)