‘Locals only’, roepen Bay Boys

Surfen Een ploeg welgestelde, witte surfers is in de VS aangeklaagd wegens gangvorming. Om de beste golven voor zichzelf te houden, schuwen ze intimidatie niet. „Houd rekening met een scheldpartij, of erger.”

Lunada Bay aan de Californische kust, paradijs voor iedere gevorderde surfer, met golven van twee tot tweeënhalve meter. Foto Istock

Op surfatlas Wannasurf.com wordt het Californische Lunada Bay omschreven als ‘world class’. Eb of vloed, er zijn altijd wel golven die gemiddeld twee, tweeënhalve meter hoog zijn, met uitschieters naar zelfs vijf meter. Een paradijs dus voor iedere gevorderde surfer. Verderop een kleine kanttekening: „Als je hier niet woont: laat je brengen of parkeer je auto zo ver mogelijk van het strand. Tenzij je een grote vent bent en aan vechtsport doet, moet je rekening houden met een scheldpartij. Of erger.”

Wie namelijk niet uit de omgeving komt, krijgt het aan de stok met de Bay Boys, een groep lokale surfers die de golven voor zichzelf willen houden. Ze schelden buitenstaanders uit en gooien met stenen of zand. Een undercoverfilmpje van The Guardian liet vorig jaar een eindeloze reeks variaties van ‘donder op’ zien. Wie dat negeert, loopt in het water kans op een blauw oog of wordt onder water getrokken. En niet zelden verlaat een auto het strand met een kapot ruitje. Alles hier schreeuwt ‘Locals only’.

Seksuele intimidatie

Lunada Bay is een van de meest beruchte plekken waar ‘localism’ voorkomt, het fenomeen waarbij lokale surfers de kustlijn ‘beschermen’ tegen buitenstaanders, iets dat in dit geval al sinds de jaren zestig gebeurt. Op 30 maart besloot een groep burgers en de kustbescherming dat het genoeg is geweest. Acht lokale surfers zijn aangeklaagd voor bedreiging, seksuele intimidatie en zelfs gangvorming. De klagers eisen schadevergoedingen en een gebiedsverbod.

Localism is al zo oud als het surfen. Plekken met exact de juiste omstandigheden zijn schaars en worden steeds drukker. De sport wint ieder jaar weer aan populariteit en voorheen geheime plekken worden dankzij sites als Wannasurf ontsloten aan dat groeiende publiek.

De incidenten in Lunada staan dan ook niet op zichzelf. Ook in Portugal, Spanje, de Canarische Eilanden, Australië en Hawaï zijn schitterende stranden waar buitenstaanders niet welkom zijn. Wie wél het water in gaat, moet respect tonen en de mooiste golven aan de locals geven in de hoop later toestemming te krijgen om zelf een goede golf te pakken.

Steenrijke gemeente

De zaak rondom Lunada gaat echter het traditionele localism voorbij. De Bay Boys bestaan uit voornamelijk witte en welgestelde mannen, die soms al achter in de vijftig zijn. Ze wonen in de steenrijke gemeente Palos Verdes, een voorstad van Los Angeles, op soms maar een paar honderd meter afstand van Lunada Bay. Geen jongens die zich laten afschrikken door een boete.

Vandaar dat naast de surfers ook de lokale politie en de gemeente zijn aangeklaagd. De incidenten in Palos Verdes gaan al terug tot de jaren zestig; in die periode is er echter bar weinig gedaan tegen de Bay Boys. In 2002 liet de politiechef een webcam installeren die het strand 24 uur per dag filmde, om vechtpartijen te voorkomen. De webcam moest op instigatie van omwonenden echter verwijderd worden. Er zouden zomaar mensen van buiten op de schitterende natuur van Palos Verdes afkomen.

Schoolpleinruzie

Daar zit nu de crux van wat op het eerste gezicht een uit de hand gelopen schoolpleinruzie op het water is. Omdat de lokale autoriteiten niet hard genoeg optreden tegen de Bay Boys, blijft de toegang tot het strand alleen beperkt tot inwoners van het steenrijke Palos Verdes. De gemeente wordt er van beticht dat het territoriale gedrag van de surfers stiekem wordt goedgekeurd, zodat ‘gepeupel’ uit andere steden wegblijft. En dat terwijl het strand publiek bezit is, zo valt te lezen in de aanklacht.

De zaak kan verregaande gevolgen hebben voor andere strandgemeentes aan de Amerikaanse westkust, waar ook het vermoeden bestaat dat localism door de autoriteiten oogluikend wordt toegestaan. Vooral in stadjes onder de rook van Los Angeles, waar miljonairs de stedelijke drukte ontvluchten, lijkt localism een slimme manier om de stranden voor de eigen bevolking te houden.

De zaak tegen de Bay Boys gaat dus niet alleen om een fenomeen dat al decennia oud is, maar nog meer om de vraag van wie de kust eigenlijk is.

    • Philippus Zandstra