Kernreactor Doel blijft tot eind mei stilliggen

De reactor in België werd twee weken geleden uitgeschakeld. De afgelopen tijd zijn vaker problemen in Doel.

Luchtfoto van de Belgische kerncentrale Doel (KCD) aan de Schelde bij Antwerpen. ANP / Bram van de Biezen

Een van de nucleaire reactoren van kerncentrale Doel blijft zeker tot eind mei buiten gebruik. Dat heeft Engie Electrabel, uitbater van de kernreactor, donderdag laten weten, meldt ANP. De reactor werd twee weken geleden na een technisch probleem automatisch uitgeschakeld.

Momenteel worden herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan de getroffen reactor. De afsluiter van een temperatuurmeter en de vermogensregeling worden opgeknapt.

Oudste nucleaire centrale van België

België telt zeven kernreactoren, waarvan er vier in Doel staan. Laatstgenoemden liggen op slechts twee kilometer van de Nederlandse grens. Doel werd in 1975 gebouwd en is de oudste nucleaire centrale van België.

De afgelopen tijd zijn er vaker problemen geweest met meerdere reactoren in Doel. Ook bij de andere Belgische kerncentrale, Tihange, traden eerder dit jaar problemen op. Dit heeft geleid tot vragen bij buurlanden Nederland en Duitsland over de veiligheid en effectiviteit van de Belgische kerncentrales.

De ligging van Doel:

    • Casper van der Veen