Tweede Kamer: klant uitgebuite prostituee strafbaar

Door steun GroenLinks krijgt initiatiefwet ChristenUnie meerderheid in de Tweede Kamer.

De gemeente Utrecht sloot in juni 2013 het oude Zandpad, op basis van een politierapport waaruit bleek dat de vrouwen uitgebuit werden en er ernstige verdenking was van mensenhandel. ANP / Jeroen Jumelet

Klanten van prostituees moeten gestraft worden als ze konden weten dat er sprake is van dwang. GroenLinks heeft donderdag haar steun bekend gemaakt aan een initiatiefwet van deze strekking. Daarmee ontstaat een meerderheid in de Tweede Kamer. Het initiatief van ChristenUnie, PvdA en SP wordt ook gesteund door CDA en SGP.

Prostitueebezoekers die een “ernstig vermoeden” van misbruik konden hebben, riskeren een celstraf tot vier jaar of boete van maximaal 20.250 euro. In het oorspronkelijke wetsvoorstel was sprake van een “redelijk vermoeden”, maar dat ging GroenLinks te ver, zegt Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Toch vindt ze de wet nuttig:

“Mensen die echt kunnen weten dat er dwang is, moeten vervolgd kunnen worden. Als je in kelderbox bent en iemand zit onder de blauwe plekken, dan is het overduidelijk is dat de prostituee niet voor zijn of haar werk gekozen heeft.”

Ook heeft GroenLinks met de indieners afgesproken dat er na drie jaar een evaluatie komt:

“De angst is dat deze wet weinig effect heeft of vrijwillige meldingen doet verdwijnen. Maar als het helpt om een aantal klootzakken achter de tralies te krijgen is het goed.”

ChristenUnie kan leven met wijzigingen

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers, initiatiefnemer van de wet, is positief over de voorgestelde wijzigingen van GroenLinks. Hij zegt dat het Openbaar Ministerie heeft laten weten te kunnen werken met deze wet:

“Ze hadden liever een redelijk vermoeden gehad, omdat de lat dan lager ligt. Het wordt voor hen iets lastiger zaken rond te krijgen. Maar ik vind de wijziging verdedigbaar.”

Tegenstanders van de wet, zoals VVD en D66, betwijfelen over het wetsvoorstel bijdraagt aan de strijd tegen mensenhandel. Zij wijzen erop dat uitbuiting al strafbaar is en dat de bewijsvoering moeilijk rond te krijgen is.

Binnen enkele weken bespreekt de Tweede Kamer het wetsvoorstel.

    • Christiaan Pelgrim