While you were sleeping... in Asia

Japanse minister van Transport: Mitsubishi moet auto’s terugkopen

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Keiichi Ishii, de Japanse minister van Transport, wil dat Mitsubishi ‘integer’ handelt na de onthulling dat de autofabrikant gesjoemeld zou hebben met cijfers over het benzineverbruik van vier modellen auto’s.

Dat schrijft Reuters. Het bedrijf moet volgens de minister overwegen de betreffende auto’s terug te kopen. Ishii liet ook weten dat zijn ministerie de methodes om benzineverbruik te testen opnieuw gaat bekijken om te zien of deze wellicht verbeterd kunnen worden.

Aandelen Mitsubishi gingen op donderdag op de Aziatische beurzen opnieuw hard onderuit naar aanleiding van het benzineverbruikschandaal.

Nederland gaat zelfrijdende cabines leveren aan Azië

Nederland gaat zelfrijdende cabines - ook wel ‘pods’ of ‘eitjes’ genoemd - leveren aan Azië. Dat meldt De Volkskrant.

Het Utrechtse bedrijf 2getthere verwacht nog voor het einde van dit jaar een ‘grote order’ binnen te krijgen van SMRT, een van de grootste ov-aanbieders in Azië. De cabines zijn bestemd voor semi-gesloten omgevingen, zoals vliegvelden, bedrijventerreinen en campussen.

Met een druk op de knop wordt een chauffeurloos karretje besteld dat met maximaal zestig kilometer per uur tot 24 passagiers kan vervoeren. Volgens de directeur van 2getthere is de maximale leverbare capaciteit van zijn vervoerssysteem 8.000 personen per uur.

In Abu Dhabi rijden al vanaf 2009 zelfrijdende busjes van 2getthere over een traject van anderhalve kilometer. Op bedrijvenpark Rivium in Rotterdam verplaatsen sinds 2005 iedere dag zo’n 2.500 passagiers zich met een pod van 2getthere.

Toshiba schrijft 2,7 miljard dollar af op nucleaire dochteronderneming

Toshiba gaat over het afgelopen boekjaar ruim 2,7 miljard Amerikaanse dollar afschrijven op de waarde Amerikaanse nucleaire dochteronderneming Westinghouse. Dat meldt de Nikkei Asian Review.

De afschrijving valt flink hoger uit dan verwacht: analisten speculeerden over een bedrag tot 2 miljard dollar. Het uiteindelijke bedrag zou na onderhandelingen met auditors nog iets hoger of lager uit kunnen vallen.

De Japanse elektronicagigant heeft sinds 2006 bijna 5,5 miljard dollar uitgegeven om 87% van de aandelen van Westinghouse in handen te krijgen, maar de onderneming is altijd een zorgenkindje gebleven. Toshiba erkent dat met deze herwaardering van het bedrijf in de eigen boeken nu eindelijk.