Hof Turkije schrapt vonnis tegenstanders Erdogan

De uitspraak maakt een nieuw proces en eventueel vrijspraak mogelijk voor 275 mensen.

President Erdogan.
President Erdogan. Foto Adem Altan / AFP

Het Turkse hooggerechtshof heeft de veroordeling van 275 mensen teruggedraaid die verdacht werden van een samenzwering om de regering van de toenmalige premier en huidige president Erdogan omver te werpen. De uitspraak maakt een nieuw proces en eventuele vrijspraak mogelijk, meldt persbureau AP.

Het hof is van mening dat er teveel fouten zijn gemaakt in het megaproces Ergenekon. Onder meer de voormalige legerchef Ilkir Basbug, advocaten, academici en journalisten kregen zware celstraffen opgelegd. Het hof vindt dat onvoldoende is aangetoond dat Ergenekon bestaan heeft. De verdachten hebben een oneerlijk proces gekregen, aldus AP.

De verdachten in het Ergenekon-proces zouden met aanslagen chaos hebben willen creëren om vervolgens een militaire coup te plegen. Het leger stond lange tijd bekend als de waakhond van een seculier Turkije. Critici zien de zaak als een poging van Erdogan om zijn politieke tegenstanders uit te schakelen. Erdogan zelf had twee jaar geleden ook al opgeroepen tot een nieuw proces.

    • Bastiaan Nagtegaal