Hoe zijn moeder viel voor een playboyachtige charmeur

De moeder van filmmaker Alex Pitstra viel eind jaren zeventig tijdens haar vakantie voor een Tunesische man. Mohsen volgde haar naar Nederland, maar vijf jaar nadat hun zoon Alex was geboren ging hij om allerlei redenen terug naar Tunesië. Mohsen verwekte bij twee andere vrouwen ook kinderen. In 2005 zocht Alex hem voor het eerst op, met videocamera in de aanslag. Het materiaal dat hij tussen 2005 en 2015 draaide, vormt de basis voor de zeer persoonlijke, fascinerende documentaire Bezness as Usual. Op de aftiteling dankt hij zijn ouders voor hun „moedige openhartigheid”, en dat is geen woord te veel.

Het is een bij vlagen pijnlijk document over wat een ‘bezness’ nou eigenlijk is: een playboyachtige charmeur, tussen gids en gigolo, die Europese vrouwen verleidt en hoopt in ruil kleding, geld en cadeautjes voor hem en zijn familie te krijgen. Maar wat heeft het idee van familiebanden dan nog voor waarde?

Alex Pitstra, geboren als Karim Alexander Ben Hassen, en zijn Zwitserse halfzus Jasmin ondervinden aan den lijve dat het fenomeen bezness een gezonde familieverhouding in de weg staat. Zijn (uitgebreide) Tunesische familie is daarentegen erg trots op de playboykwaliteiten van hun patriarchen en het feit dat ze zulke sterke banden met Europa gekweekt hebben. Connecties die vroeg of laat van pas komen volgens het ‘voor wat, hoort wat’-principe.

In een schrijnende scène roept Alex dat hij zich voelt als een bankrekening die zijn vader in 1979 opende. En dan volgen er nog meer confrontaties, ook met zijn moeder, die zich door hem verwaarloosd voelt.

    • André Waardenburg