Het is Händel, maar dan met boter

Felix Mendelssohn was niet alleen medeverantwoordelijk voor de herontdekking van Bach. Als leider van het Niederrheinisches Musikfest in Düsseldorf en Keulen zorgde hij ook voor hernieuwde interesse in de oratoria van Händel. Zoals hij in 1829 Bachs Matthäus naar zijn smaak had aangepast, zette hij ook Händels Israel in Egypt naar zijn hand. Niet alleen werd nu in het Duits gezongen, Mendelssohn componeerde ook een ouverture en extra verbindende recitatieven, hij voerde wijzigingen in de bezetting door en schrapte een paar koordelen. Robert King en zijn The King’s Consort (met als concertmeester de Nederlandse Cecilia Bernardini) hebben een reconstructie van deze versie vastgelegd. Het resultaat: Israel in Ägypten is strakker, de toevoeging van klarinetten leidt tot een rijke totaalklank. Het is Händel, maar dan met boter – fascinerend en liefdevol bewerkt.

    • Merlijn Kerkhof