Gamen tegen zijn overleden vader dankzij een oude Xbox

Tien jaar na zijn dood durfde WAR de console van zijn vader pas weer aan te zetten. Het werd een weerzien.

Een still uit Player Two. Screenshot John Wikstrøm / Vimeo

Kunnen computerspellen spirituele waarde hebben, vroeg een gamesjournalist zich af in een YouTubefilmpje. Jazeker, antwoordde een jongen in de commentaren. De game Rally Sports Challenge had hem dichter bij zijn tien jaar eerder overleden vader gebracht dan hij in jaren was geweest. Zijn reactie op YouTube is nu verfilmd.

00WARTHERAPY00, of WAR, vertelt over de oude Xbox uit 2001 die zijn vader had gekocht toen zijn zoon vier jaar oud was. Hij herinnert zich hoe ze op de console urenlang samen allerlei spellen spelen, tot zijn vader overleed. WAR was toen zes jaar oud:

“Tien jaar lang heb ik die console met geen vinger aangeraakt.”

Een van de favoriete games van WAR en zijn vader was Rally Sports Challenge. Zoals in meer autosportspellen toont de game het spelverloop van de snelste race in de vorm van een ghost die je als fictieve tegenstander voorgaat. “Yep, je raadt het al. Zijn geest rijdt vandaag de dag nog altijd over de baan.”

Nadat WAR de geest op de oude Xbox had ontdekt, nam het hij het opnieuw op tegen zijn vader. Keer op keer probeert hij zijn recordtijd te verbeteren en de geest in te halen. Tot dat lukt.

De tekst gaat verder onder het filmpje.

Inmiddels is ook de ghost van WAR’s vader verdwenen. Kort nadat hij zijn inmiddels wereldberoemde commentaar schreef, fikte de processor van de oude Xbox door, zo liet hij weten op YouTube:

“Tot mijn grote verdriet heb ik vandaag voor het laatst tegen mijn vader geracet.”

    • Bastiaan Nagtegaal