Energiebedrijf Sunedison vraagt uitstel van betaling aan

De firma, ooit een van de snelst groeiende ontwikkelaars van duurzame energieprojecten, worstelde met een schuld van 12 miljard dollar.

Foto Richard Drew / AP

Het Amerikaanse zonnepanelenbedrijf Sunedison, gevestigd in Saint Louis, Missouri, heeft uitstel van betaling aangevraagd bij het Bankruptcy Court in New York. Dat schrijft persbureau AP.

De firma, ooit een van de snelst groeiende ontwikkelaars van duurzame energieprojecten, worstelde met een schuld van 12 miljard dollar als gevolg van agressieve overnamestrategieën van het bedrijf: in de laatste vijf jaar nam Sunedison tientallen bedrijven over. Vorige week noemde een auditcomité de cultuur bij het bedrijf “overdreven optimistisch”.

Sunedison heeft 300 miljoen dollar veilig gesteld, dat tijdens de faillissementsprocedure gebruikt wordt voor ondersteunende zaken als loon- en leverancierbetaling. Directeur Ahmad Chatila:

“Onze beslissing om een herstructurering te starten onder gerechtelijk toezicht was moeilijk, maar een belangrijke stap in het aanpakken van onze dringende liquiditeitsproblemen.”

De twee beursgenoteerde dochterondernemingen, TerraForm Power Inc. en TerraForm Global Inc., maken geen deel uit van de procedure. In een verklaring stelden zij over voldoende liquide middelen te beschikken die niet kunnen worden opgeëist door schuldeisers van Sunedison.

Hoewel projectontwikkelaars als Sunedison blijven profiteren van de sterke vraag naar duurzame energie, zijn de aandeelwaarden beïnvloed door zorgen van beleggers, die vreesden dat die vraag bij een zwakke olieprijs zou kunnen tegenvallen.