Een zijzaal voor Ban Ki-moon

Uit de wandelgangen Een sobere ontvangst in het parlement voor de hoogste VN-man.

Ban-Ki moon werd gisteren in de Tweede Kamer verwelkomd door Kamervoorzitter Khadija Arib.
Ban-Ki moon werd gisteren in de Tweede Kamer verwelkomd door Kamervoorzitter Khadija Arib. Foto ANP / Bart Maat

Een bloemstukje is genoeg

Geen rode loper, geen erehaag, slechts een motorescorte dat hem voor de deur afzette. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties kreeg woensdag een Hollandse en dus sobere ontvangst in het Nederlandse parlement. Weliswaar waren zowel leden van de Eerste als Tweede Kamer uitgerukt voor de ontmoeting met het hoog bezoek, maar dan wel alleen de leden van de wederzijdse commissies voor Buitenlandse Zaken. Dat paste allemaal gemakkelijk in een van de commissiezalen, die voor de bijzondere gelegenheid was aangekleed met bloemstukjes op de vergadercarré.

Plenaire zaal is exclusief

Eigenlijk komt het maar hoogst zelden voor dat de Tweede Kamer de grote, plenaire vergaderzaal openstelt voor hoog bezoek van buiten. De Franse president François Mitterrand was in 1984 het laatste staatshoofd dat in de vergaderzaal de leden van Eerste én Tweede Kamer mocht toespreken. Waarbij nadrukkelijk werd vastgesteld dat het hier niet om een vergadering ging, maar om een bijeenkomst.

Een halve ontmoeting

Een zijzaal dus voor Ban Ki-moon. Voor een ontmoeting van een uur, die vanwege uitloop van het voorafgaande programma niet veel meer dan een half uur besloeg. Daarin kon Ban Ki-moon nog net zijn waardering uitspreken voor de belangrijke rol die Nederland speelt op het wereldtoneel. En ook nog een verzoek:of de Nederlandse militairen toch vooral langer willen blijven in Mali om de VN-missie te ondersteunen.

Ook nog een Franse minister

Nog meer buitenlands bezoek in de Tweede Kamer. Donderdag ontvangt de commissie voor Financiën de Franse minister Sapin. Tamelijk uniek. Een ontmoeting op zijn verzoek, zegt commissievoorzitter Pieter Duisenberg. Hij komt lobbyen voor zijn eigen wet die transparantie moet bevorderen.

    • Mark Kranenburg