Draghi: kritiek op beleid ECB kan averechts werken

Ongenuanceerde kritiek kan volgens Draghi voor een vertraging zorgen bij investeringen en het nemen van risico’s in de economie van de eurozone.

Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank.
Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank. Michael Probst / AP

Ongenuanceerde kritiek op het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en het in twijfel trekken van de onafhankelijkheid kunnen averechts werken. Dit zei topman Mario Draghi donderdag tijdens een persconferentie na afloop van de bestuursvergadering van de ECB.

Draghi:

“Beleefde kritiek is goed, die zorgt voor discussie en verheldering van het beleid. Maar kritiek van een zeker type kan worden gezien als een gevaar voor de onafhankelijkheid van de ECB.”

Dat kan volgens hem voor een vertraging zorgen bij investeringen en het nemen van risico’s in de economie van de eurozone. Volgens Draghi duurt het dan langer voor het monetaire beleid van de ECB effect sorteert. Of het kan zelfs een nog extremer geldbeleid van de centrale bank noodzakelijk maken.

Met name in Duitsland laait de kritiek op de ECB hoog op. De Duitse minister van Financiën Schaüble zei vorige week dat het geldbeleid van de centrale bank ‘voor de helft’ verantwoordelijk is voor de opkomst van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland. “Ligt het aan het feit dat de ECB een Italiaanse president heeft?” vroeg Draghi retorisch “Jean-Claude Trichet heeft onlangs gezegd dat hij precies hetzelfde zou hebben gedaan”, zei hij over zijn Franse voorganger.

Zorgen over lage rente

Draghi zei te kunnen begrijpen dat spaarders, met name pensioenfondsen, zich zorgen maken over de lage rente. Maar diezelfde pensioenfondsen hebben, zei hij, ook koerswinst geboekt op de staatsleningen die zij in bezit hebben omdat de aankopen van de ECB de prijzen daarvan hebben opgedreven.

“We hebben een mandaat om prijsstabiliteit te verzekeren voor de hele eurozone, niet alleen voor Duitsland. Dit is vastgelegd in de wet. We gehoorzamen die wet, niet politici. Want we zijn onafhankelijk.”

De ECB nam overigens geen extra maatregelen op donderdag. Het laagste rentetarief, de basis-herfinancieringsrente, blijft op -0,4 procent. De aankopen van staatsleningen en andere lening zijn vanaf deze maand verhoogd van 60 miljard euro naar 80 miljard euro per maand. En in juni begint een nieuw programma waarmee de banken in de eurozone, vaak tegen negatieve rentes, van extra geld worden voorzien. De ECB wees deze week op tekenen dat de kredietverlening door die banken in het eerste kwartaal van 2016 beter op gang kwam.