Doden en gewonden bij explosie Mexico

Vanwege kans op giftige dampen zijn 2.000 mensen in het gebied geëvacueerd.

Bij de explosie kwamen zeker drie mensen om het leven. Foto Sergio Balandrano / AFP

Bij een explosie in een olieraffinaderij in de Mexicaanse staat Veracruz zijn zeker dertien doden gevallen. 105 mensen raakten gewond, meldt persbureau Reuters op basis van Javier Duarte, de gouverneur van de staat.

De explosie vond plaats bij de stad Coatzacoalcos, in een raffinaderij van staatsoliebedrijf Pemex. In een verklaring laat Duarte weten dat de ontploffing op tien kilometer afstand voelbaar was. Kort na de explosie zijn uit voorzorg 2.000 mensen in het gebied geëvacueerd, omdat er giftige dampen waren vrijgekomen. Op Twitter laat de raffinaderij weten dat de situatie weer onder controle is, maar dat mensen die in de buurt wonen voorlopig nog niet naar huis kunnen.

Over de oorzaak van de ontploffing is nog niets bekendgemaakt, maar volgens het bedrijf zijn er geen gevolgen voor de export van olie.

Slechte reputatie

Het is niet de eerste keer dat er een explosie plaatsvindt in een raffinaderij van het Mexicaanse staatsoliebedrijf Pemex. Het bedrijf heeft een slechte reputatie op veiligheidsgebied. in 2013 kwamen 30 mensen om bij een ontploffing bij een gasinstallatie van Pemex in het noorden van Mexico. Een paar maanden later kwamen bij een ontploffing op het hoofdkantoor, die waarschijnlijk veroorzaakt werd door een defecte gasboiler, 33 mensen om het leven.

    • Maarten Back