Ted Hughes: Sterker dan de dood NPO 2, 23.00-00.05u.

None

„But who is stronger than Death? Me, evidently.” Deze zin uit het gedicht Examination at the Womb-Door (1970) komt terug in de titel van dit portret over het leven en werk van Ted Hughes (1930-1998), volgens velen een van de grootste Britse dichters ooit. Tegelijk was hij een bijzonder controversieel figuur vanwege schandalen in zijn privéleven. Stronger Than Death (hier uitgezonden door Het Uur van de wolf) bevat het eerste televisie-interview met Frieda Hughes, de dochter van Hughes en zijn eerste vrouw, Sylvia Plath (1932-1963). Dichteres en schrijfster Plath pleegde in 1963, na een affaire van Hughes, zelfmoord. Tragedie bleef hem achtervolgen. Hughes en zijn vriendin Assia Weevil werden moreel verantwoordelijk gehouden voor haar dood. In 1969 doodde Weevil zichzelf en hun hun vierjarige dochter. Pas in zijn laatste bundel Birthday Letters (1998) heeft Hughes het over de relatie met Plath. Het echtpaar vormde de inspiratiebron voor de roman Jij zegt het van Connie Palmen. Naast dochter Frieda spreken familie, vrienden, dichters en schrijvers over zijn invloedrijke werk en de tragische gebeurtenissen in zijn leven.